Akademiska sjukhusets likkällare

Likkällaren med grön dörr och vackra gångjärnsbeslag
Likkällaren vid Akademiska sjukhuset.

Likkällaren dold bakom buskar
Likkällaren är inte lätt att upptäcka bakom buskarna.

Den här dörren har jag passerat massor av gånger utan att reagera på att den överhuvudtaget existerade. Kanske beror det på att den döljs av stora buskar så det är lätt att bara svischa förbi den. När jag råkade se en liten notis om den i boken ”Uppsalas byggnader” var jag bara tvungen att ta mig en närmare titt. Ni hittar den vid vägen nedanför Akademiska sjukhusets gamla huvudbyggnad.

Det är en likkällare (bårhus) och uppfördes 1902-04 enligt ritningar av Axel Kumlien. Jag gissar att han är mer känd som arkitekten som ritat Grand Hotel i Stockholm. Som ni säkert förstår anställdes han inte enbart för att designa en grön dörr även om det blev en mycket vacker dörr. Samma år uppförde man två nya byggnader strax söder om Akademiska sjukhusets gamla huvudbyggnad, en förlossningsklinik och en ekonomibyggnad. Den senare är numera riven för att ge plats åt Psykiatrins hus. Det bör väl också nämnas att han redan tidigare byggt det norra hospitalet i Ulleråker, den så kallade ”Vingmuttern”, och Villa Anna i Odinslund.

Nyfikenheten ökar ju lite när det visade sig att det var ett gammalt bårhus och inte någon enkel jordkällare. Är det Grand Hotel-standard där inne eller bara kala väggar? Kanske är det någon som har varit där inne och kan berätta?

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

 1. Mohamed Omar skriver:

  Tack för detta inlägg! Jag har ofta undrat över denna gåtfulla gröna dörr. Jag upptäckte din blogg för inte så länge sedan och har redan blivit beroende.

 2. Scribo skriver:

  Hej Mohamed.
  Kul att du gillar bloggen. Ja det finns hopplöst mycket saker att upptäcka i Uppsala och ibland blir jag nästan matt :)
  Jag ser att din blogg precis har startat. Välkommen och vad spännande att det blir fler som tittar runt i staden.

 3. Scribo skriver:

  @Mohamed. Jag måste bara få tillägga att det var ett sjukt snyggt tema du hade hittat. Jag är ett stor fan av minimalistiska teman och om jag bygger om mitt eget någon gång i framtiden skall jag ha det i tankarna.

 4. Mohamed Omar skriver:

  Tack! Jag kommer att försöka väva samman personliga minnen med citat ur upsaliensiska memoarböcker och intryck från egna upptäcktsfärder. Fördelen med internet i förhållande till tryckta medier är att man kan rätta när det blir fel och fylla på sina inlägg när man hittar nya upplysningar.

 5. Karinsfotoblogg skriver:

  Åh, tack! Du har stillat min nyfikenhet ang denna dörr! Aldrig hade jag gissat på bårhus! Undrar verkligen vad som döljer sig bakom den…

 6. Scribo skriver:

  Varsågod Karin :) Jag är också otroligt nyfiken på vad som döljer sig där bakom…

 7. Ulrika skriver:

  Gick förbi den här dörren idag….
  Hade aldrig lagt märke till den tror jag, om det inte var för att jag läst om den här på din blogg :-)

 8. Scribo skriver:

  Hej Ulrika. Nä, den är verkligen inte lätt att se. Jag har ju själv passerat den hundratals gånger utan att reagera trots att det är min hobby att hitta udda prylar i stan.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar