Den mystiska stolpen mellan Svandammen och Svettis

stolpe-svandammen-1.jpgstolpe-svandammen-2.jpg

Nu har det dykt upp ett nytt mysterium här i Uppsala. En observant läsare har hittat en konstig stolpe som står mellan Svandammen och Svettis. Han undrade om den hade någon koppling till spårvägen som en gång i tiden passerade utanför Svettis.

Jag blev självklart oerhört nyfiken och gav mig ut för att titta på stolpen. Trots att jag undersökt den noga vet jag fortfarande inte vad det är för något. Jag kan i alla fall säga att när jag såg den var min första tanke att det var en gammal dricksvattenfontän. Det utesluter förstås inte att det är någon spårvägspryl.

Jag hittade två bilder som kanske kan ge några ledtrådar. Båda bilderna saknar tyvärr årtal men det går i alla fall att bestämma vilken som är äldst.

svettis-old-1.jpg
Foto: Paul Sandberg, årtal okänt. UM

På den äldre bilden ser vi Svettis och en av spårvägens kontaktledningsstolpar. Här saknas den mystiska stolpen. Att jag nämner kontaktledningsstolpen är bara för att visa att spårvägen fanns innan stolpen dök upp. Det var ju det frågeställaren undrade över även om det inte bevisar något. Spårvägen förändrades och byggdes om ett flertal gånger under de 47 år som den existerade.

svettis-old-2.jpg
Foto: Uppsala-bild, årtal okänt. UM

På den yngre bilden, där Sjukhusvägen har fått en fin beläggning av smågatsten, hittar vi både kontaktledningsstolpen och den mystiska stolpen.

stolpe-svandammen-oldcrop.jpg
Foto: Uppsala-bild, årtal okänt. (crop) UM

Här har jag förstorat bilden och nu ser man något mycket spännande. Marken har höjts med minst 30 centimeter sedan bilden togs och idag är det bara en del stolpen som syns. Under jord döljer sig foten av stolpen som består av ytterligare en stor kula.

Visst är det ett härligt mysterium. Stolpen verkar solid men tittar man närmare på de två armarna finns det en tapp i varje ände. Är det möjligt att man lött igen ett tidigare hål i toppen på dessa? Min första tanke kanske inte var så dum, den om dricksvattenfontänen. Det känns i alla fall som det saknas något och jag vill verkligen montera fast något på de där tapparna, frågan är bara vad?

stolpe-svandammen-3.jpgstolpe-svandammen-4.jpg

Som sagt, jag har inget svar på denna gåta men vad säger ni? Har ni några gissningar? Någon av er kanske besökte Svettis i sin ungdoms dagar och vet exakt vad detta är för något?

PS. Glöm inte bort att mysteriet med stolpen i Odinslund fortfarande är olöst.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

15 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Oj! Det ska bli spännande att se om du får några napp på din fråga!

 2. Stefan skriver:

  Visst sitter det ”skålar” på armarna på den senare bilden? De skyms av räcket men man ser att det finns något där som numera saknas. På marken ligger en trätrall eller liknande vilket också talar för dricksfontän, man brukar ju göra så för att undvika lervälling på platser med rinnande vatten.

 3. Late Laban skriver:

  Tycker att det mer ser ut som en grindstolpe som haft grindarna sittande i hållarn…..men vad vet lilla jag egentligen. Har dock sett den utan att reflektera så mycket om dess historia…men nu blir jag intresserad!!!

 4. tommyO skriver:

  Men en grind behöver väl två hållare?? i så fall skulle den undre sitta långt ner i underjorden?

  Stefan: inte omöjligt att det ser ut som skålar. Men kan inte heller hitta fler bilder på digitala museeum, så det är svårt granska detta.

  Skickade en förfrågan till spårvagnssälskapet för en vecka sedan och hoppas på svar, men den kopplingen känns ju inte så trolig längre.

 5. Claes-Göran Barrestam skriver:

  Det är en dricksvattenfontän. Jag kommer ihåg den från min ungdom. Det var en skål i vardera ände och om jag inte minns fel var det ett kontinuerligt vattenflöde dvs ingen knapp att trycka på. Runt år 1962 var det en bild på första sidan i UNT med en blond flicka (Yvonne Andersson) som drack vatten ur fontänen.

  Claes-Göran

 6. Scribo skriver:

  Tack Claes-Göran! Det svaret var klart och tydligt. Nu får jag väl försöka ta mig till Carolina och se om bilden inte går att skaka fram ur microfisharkivet (om det nu inte har digitaliserats). Utmaning två blir väl att påpeka för kommunen att de borde ta och putsa upp klenoden. En sån här gammal fontän skulle utan tvekan vara en prydnad för staden.

 7. tommyO skriver:

  Ja fontän var orden sa Bill, Ordet var fontän sa Bull.
  Får man skicka denna länk till Uppsalatidningen 2008:som hade en bildtävling:
  http://direktpress.drumedar.net/Global/Uppsalatidningen/tidningsarkiv/ut_0803.pdf
  Utdrag ur artikeln :
  Mojängen vid Svandammen är resterna av en dricksvattenfontän.
  Kåge Axelsson berättar att gjutjärnsgrejen på bild 12 är resterna av en fontän för dricksvatten.
  – Min minnesbild kan jag stå för till 90 procent, fast jag bara var tio år 1955, skriver han.
  Fontänen var en av fl era, de fanns lite överallt i samhället, minns Kåge Axelsson.
  – Designen kunde vara allt från en enkel plåtkonstruktion på väggen till små
  konstverk i keramik, sten eller gjutjärn.
  Smittkälla och fågelbad
  Hygienen var dock inte den bästa. – Ibland fi ck någon för sig att munstycket var en spene som de kunde dia på, speciellt om fl ödet var dåligt. Stod fontänerna utomhus så var de också en smittkälla, eftersom fåglar gärna sökte sig dit.
  Enligt Kåge Axelsson var det också hygieniska skäl som gjorde att fontänen vid Svandammen togs ur bruk.
  Göran Svanfeldt kommer också ihåg fontänen och minns att den hade en ”upprätt smal vattenstråle från vardera armen”.

  Så var det mysteriet till ända.

 8. Erik Carlman skriver:

  Då jag var en liten knatte under 50 talet, var jag ofta med min mamma till Svandammen för att mata änderna, vid dessa tillfällen minns jag tydligt hur jag drack vatten ur denna apparat, den hade två skålar och ett metallhandtag som man tryckte ner, då sprutade det upp en vattenstråle som man kunde huka sig över och dricka från, så det var en dricksfontän helt enkelt.

 9. Leif Wahlström skriver:

  Det är definitivt en av de forna dricksfontänerna som jag själv druckit ur.

 10. Börje Eriksson skriver:

  Den här dricksvattenfontänen var igång fram till tiden då sprutnarkomanin började och många narkomaner höll till i stadsparken på sommaren. De använde fontänen till att skölja ur sina ”verktyg” i. För att undvika risken för spridning av hepatit stängdes fontänen i slutet av 1960-talet.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Что это за штука? — 34 | ПолитВести
 2. 13 furcsa dolog, amiről sosem találnánk ki, hogy mire való – 0-24.org
 3. 13 furcsa dolog, amiről sosem találnánk ki, hogy mire való – EgybeMinden
 4. 13 furcsa dolog, amiről sosem találnánk ki, hogy mire való – Xsense
 5. 13 furcsa dolog, amiről sosem találnánk ki, hogy mire való - Elsőkézből

Lämna din kommentar