Uppsalas kanoner

Kanoner uppe vid Uppsala slottKanoner utanför de gamla regementsbyggnaderna i Uppsala

Som ni ser har jag varit ute på en liten kanonspaning. Jag funderade länge på var i Uppsala man kunde hitta kanoner men kom bara på tre platser, Slottet och två ställen vid vårt gamla regemente. Tyvärr har jag en gnagande känsla att jag missat någon plats men kan för mitt liv inte komma på vart det skulle vara. Det skulle inte förvåna mig om någon studentnation har en gammal salutkanon stående i något hörn. Nåja, det får duga med dessa kanonbilder och så hoppas jag att ni tipsar mig ifall det är någon jag missat.

Jag har en liten misstanke att det finns ett lager av gamla kanoner någonstans för ett äldre foto [länk fungerar inte längre] visar att man bytt ut de två som står utanför kasernerna vid Dag Hammarskjöldsvägen. De utbytta kanonerna ser lite risiga ut på bilden så kanske är de bara inne för en uppfräschning men vart fick man de nya kanonerna ifrån? Gamla kanoner är ju inte något man shoppar på blocket eller ringer till den lokala kanonuthyraren när man behöver en uppsättning.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

 1. Stefan Ivarsson skriver:

  Hej!! De kanonerna som har vita ”backelavetter” ser ut som de kanonerna som var placerade i Granhammars slotts engelska trädgård.

  Jag har en god vän till mig som är uppvuxen i det slottet (Thomas Nathansson).
  (han hittade bland annat Granhammarsmannen).

  När Thomas flyttade från slottet (1964) tog han med en av de kanonerna (då 8 st)…och en större typ 1800 tals kanon.

  Till hans stora kanon byggde jag en lavett, och fick den lilla kanonen som betalning.

  Till saken : den (lilla kanonen som han sa) är nu i min ägo och jag har sökt efter ursprung av denna / dessa, Pachelbels kanon har jag funnit väldigt lika….. ” det är ett stycke av Bach i D:dur ” som ofta används vid bröllop, med salut , med salutkanoner av denna typ.

  Skulle vara av högt intresse var dessa är gjutna… Hittar inga som helst stämplar på min mer än att det står C med en 1 i C C . g . r.

  Har också hittat att 1515 beställde Gustav Eriksson Trolle kanoner till sin borg Almarestäket från Riga……. Han pressenterade dessa kanoner som nya 1517 på Granhammar slott…

 2. Scribo skriver:

  Hej Stefan. Intressant historia men tyvärr vet jag inget om kanoner. Om jag hade ställts inför samma problem skulle jag kontaktat Armémuseum i Stockholm. De kanske kan gräva fram något matnyttigt.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar