Sveriges största odlingsrösen? Hållnäs

Skall man diskutera ovanliga besöksmål måste odlingslandskapet i Hållnäs få vara med. Jag ”svängde förbi” där för någon vecka sedan och jag måste säga att jag är imponerad! Det arbete de lade ner för att få en åker att fungera är ofattbart.

hallen-2.jpg

hallen-3.jpg

hallen-5.jpg

Att röja skog, plöja en åker och få mat på bordet känns ju hanterbart. Att röja skog och att plöja i ett stenröse är något helt annat. Här har man visat att envishet eller överlevnadsinstinkter sätter ribban mycket högt.

Enligt någon i Hållnäs är dessa rösen i Klykmossen, Hållen, en av Sveriges största samling av odlingsrösen. Jag vet inte om det finns några medtävlande eller om någon verkligen försökt hitta det största? Däremot kan ingen ta ifrån Hållen att dessa rösen är enorma. I jämförelse med åkerarealen är storleken än mer imponerande.

hallen-4.jpg

hallen-6.jpg

hallen-1.jpg
Vart man än vänder blicken finns det meterhöga stenvallar.

Man kan fundera på vad som fick folk att bosätta sig här? Det skall dessutom skett på 500-talet vilket får räknas som ganska sent. Inkomstkällan var skog och jordbruk. Glädjande nog är det gamla jordbrukslanskapet bevarat men det är kanske inte så konstigt med tanke på vad som krävdes för att röja en ny åker?

När jag gick runt bland stenhögarna skrattade jag lite för mig själv. Man kan inte låta bli att undra över hur många svordomar som har uttalats vid dessa åkrar?

Stenhögarna syns tydligt på satellitfotot. Hållen på Google Maps.

Ett litet tips. Fyra av Upplandsstiftelsens smultronställen ligger här ute på Hållnäshalvön. Det finns med andra ord mycket att titta på här förutom rösena. Karta över Smultronställena.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Förfäders möda och slit är det verkligen en konkret bevis på. Stenrösena från mina hemtrakter i norra Jämtland minns jag som fina smultronställen. Ursprungligen var det väl en massa små rösen som med tiden och med plogarnas/större åker arealers intåg gjordes om till stengärdsgårdar eller större högar.
  http://www.op.se/kultur/stenrosen-skapade-klovsjos-kulturbygd
  På Gotland finns det visst också enorma rösen från bronsåldern som ska ha varit byggnader eller gravmonument.
  http://www.guteinfo.com/?id=579
  Hur som helst så var det ett nog ett enormt arbete att för hand ordna med dessa högar

 2. Niina skriver:

  Haha, vad roligt att de syns på Google Maps också. Håller med om att det är ett häftigt och fint landskap.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar