Anna Petrus park

anna-petrus-park-1.jpg

En ny park har växt fram i Kungsängen. Om jag inte är felinformerad så sker invigningen i veckan. Det är något man kallar en aktivitetspark och innehåller allt från parkour, skateplats, små studsmattor och mycket annat.

anna-petrus-park-5.jpg

anna-petrus-park-4.jpg

anna-petrus-park-6.jpg

anna-petrus-park-7.jpg

Parken har många grafiska element och var väldigt kul att fotografera. Till och med den mongoliska björken som man planterat här är grafiskt snygg. Jag kan också tänka mig att parken kommer att göra succé bland de yngre. Här finns massor att undersöka och testa. Personligen är det inte min typ av park men jag tycker att det är kul att man försöker göra något nytt.

anna-petrus-park-2.jpg

anna-petrus-park-3.jpg

anna-petrus-park-9.jpg

anna-petrus-park-8.jpg

Parken är döpt efter konstnären Anna Petrus som föddes i Uppsala 1886. Hon var skulptör, designer och dansare. Det enda verk jag hittat av henne i Uppsala är en utsmyckning på Uppsala Stadsteater. Lite oväntat då teatern uppfördes 1950 och Anna Petrus gick bort 1949. Motivet verkar vara något som ursprungligen har använts vid världsutställningen i Paris 1925. Det sägs inget om utsmyckningen är en kopia eller något man sparat från utställningen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

En kommentar

  1. Disa Swahn skriver:

    Hej, den utsmyckning du nämner, gjord av Anna Petrus, består av 2 väggplattor. De satt i väggen vid infarten till ”gamla Teatern”, med address Bredgränd 17. Efter ombyggnaden av kv Oxen sparades de av Stadsteatern och den ena hänger i vår foyer, vänster. Den blev tyvärr övermålad av någon nitisk person. Den andra plattan finns kvar i orginalskick. Jag är ganska säker på att de hörde till utsmyckningen av ingången till gården och det tidigare Folkets hus, som revs i slutet av 40-talet för att bereda plats åt det nya Folkets hus, där Stadsteatern ingick. Bilderna på plattorna illustrerar ju olika yrken.
    Men vänliga hälsningar, Disa Swahn, Rekvisitör, Uppsala Stadsteater.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar