Sträv kardvädd i Bäcklösa

Sräv kardvädd

Ovanstående bild tog jag en majdag för några år sedan mest för att jag tyckte blommorna såg ”spacade” ut. Efter att ha läst på lite har jag förstått att växten heter sträv kardvädd och är relativt sällsynt. Enligt kommunens lista över naturområden skall den bara växa vilt på två platser i Uppsala. Jag hade tydligen hittat den ena och den ligger i Bäcklösa bakom transformatorbyggnaden, eller vad det är, i änden av Bäcklösavägen.

Man planera en ny förbindelse mellan Gottsunda och Sunnersta, den så kallade Gottsunda Allé. På detaljplanen kommer vägen att stryka längs med transformatorbyggnaden precis där den växer. Det innebär att den här lokalen med sträv kardvädd kommer att försvinna vilken dag som helst.

Om det är någon som vet vart den andra platsen finns får de gärna berätta det. Det vore kul att få titta på något som blommar istället för förra årets eterneller.

Jag vet inte varför jag plötsligt har fått ett sådant intresse för botanik men det är väl vårkänslorna :)

Platsen på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

  1. Niina skriver:

    Som biolog och naturintresserad blir jag jätteglad av att se dina fina bilder på växter! Du kan hitta sträv kardvädd på Artportalen (www.artportalen.se/plants). Där finns några fler lokaler än två (bland annat Vedyxatippen och Hovgårdstippen), men inte alls många – så det vore verkligen synd om man bygger en väg rakt över lokalen.

  2. Scribo skriver:

    Hej Niina. Tack, jag kände inte till Artportalen. Härligt men sådana här databaser som man kan leta fynd i. Den kan kanske generera fler utflykter i framtiden :)

Trackbacks & Pingbacks

  1. Läs bloggar om Gottsunda och Valsätra | Mötesplats Gottsunda

Lämna din kommentar