Backsippor i Tyskbacken

Närbild på BacksippaFlera Backsippor på Tyskbacken

Ett klassiskt ställe för att titta på backsippan är Tyskbacken i Ultuna. Jag råkade befinna mig i krokarna och stannade till några minuter för att ta några bilder. Den här bloggen handlar ju om Uppsala och då bör man försöka skriva om alla dess storheter och inte bara om gamla hus. Till och med jag blir trött på alla historiska byggnader ibland.

Jag är ingen blomfotograf men jag hoppas att ni tar er dit och tar några kanonbilder på allt det vackra. Själv hade jag inte riktigt tid att njuta av vyn. Platsen ligger bakom institutionen för skogens produkter i Ulltuna. Tyskbacken på Google Maps.

Tyskbacken är ett väldigt gammalt namn men trots idogt letande verkar det som om ingen vet dess ursprung.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

7 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Tycker du lyckats rätt bra med de pälsiga skönheterna i alla fall…

 2. Scribo skriver:

  Tack Mira. Dessa var ok men ibland tvingas man lägga ut bilder som man själv tycker är dåliga. När man t ex. åker på utflykt så får man ju bara en chans. Om det regnar, solen står fel eller att man bara har en dålig dag där inget funkar kan resultatet bli riktigt dåligt. Det mesta går ju att fixa i Photoshop men resultatet är inget man är stolt över. Förut var jag riktigt kinkig men har bestämt mig för att heller visa en dålig bild än ingen alls.

 3. Anders skriver:

  Tyskbacken? Finns det något samband med Polacksbacken (strax norr om Ultuna)? Namnet Polacksbacken lär komma av att kung Sigismund hade polska trupper där, men jag vet inte om det är korrekt.

 4. Scribo skriver:

  Intressant tanke ifall de har samband. Problemet är att ingen kunnig på ämnet har skrivit något om det.

  Det finns olika teorier om polacksbaken. Det kanske aldrig handlade om polacker utan mer om att man hade drivit ner pålar längs Fyrisåns stränder. Hela området runt det vi kallar Kap hette tidigare pålhagen eller om det var pålån, jag minns inte riktigt. Teorier, teorier… Detta namn flyttades sedan upp till polacksbacken. Jag har ingen aning om detta är rätt eller fel.

  Det viktigaste jag har lärt mig under åren, det är att föröka förstå vad saker hette i begynnelsen. De likheter vi hittar idag är ofta ren slump.

 5. Karinsfotoblogg skriver:

  Hahaha :) Nu blir jag ju sugen på att ta mig dit med mitt macro!

 6. Scribo skriver:

  Hej Karinsfotoblogg. Ja gör det! Du tar så fina bilder så du får inte missa tillfället :)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Nu blommar Backsippan - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar