Balkongen på Carolina Rediviva

Carolina Rediviva

Nu så här före sista april, eller valborg som fler och fler säger även här i Uppsala, tyckte jag det här inlägget skulle passa perfekt. Ni har säkert sett Uppsala universitets rektor stå här uppe på balkongen på Carolina Rediviva under valborgsmässoaftonen. Klockan tre viftar han med sin studentmössa för den traditionella mösspåtagningen och alla viftar tillbaka med sina innan de sätter dem på huvudet och rusar ned för backen.

balkongen på Carolina RedivivaVy från balkongen på Carolina Rediviva

Förra året fick jag tillfälle att kliva ut på balkongen. Jag är normalt inte höjdrädd och den här balkongen är inte speciellt hög, ändå kom det där suget i magen tillbaka. Det syns inte så bra på bilden men golvet lutar kraftigt ned mot räcket och det känns hela tiden som om man skall falla. Utsikten är strålande och det är säkert mäktigt att stå här på sista april och se ut över alla människor som samlats här. Trots det misstänker jag att även rektorn önskade att han kunde linda sina tår runt någon planka i golvet.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Henrik skriver:

  Fast det är väl snarare rektorn som vinkar och inte landshövdingen.

 2. Scribo skriver:

  Henrik. Du har helt rätt! vilket hjärnsläpp jag fick :) Det rättas genast…

 3. staffan skriver:

  Hej och tack för många intressanta inlägg! Ett långskott. Eftersom jag strövar en hel del i naturreservatet Nåsten, känner du till någon bra, historisk litteratur om området? Har letat men ännu inte funnit.
  Vänliga hälsningar
  Staffan

 4. Scribo skriver:

  Hej Staffan. Några nyare böcker känner jag inte till. Jag skulle råda dig att ta kontakt med Fritids- och naturkontoret som faktisk har som uppgift att sprida information om dessa områden. Det är ju de som fixar de där små foldrarna som man hittar vid alla infarter till våra naturreservat. Min erfarenhet är att får man bara tag i rätt person så finns det nästan obegränsad kunskap där.

  Själv har jag ju Uppsala-traktens Naturminnesinventering 1937-1944 som tar upp många platser i området. Den brukar jag konsultera innan jag ger mig ut och sedan försöker jag se vad som finns kvar av allt det spännande man räknar upp där. Växtligheten har förändrats en del på grund av utdikning och liknande men spännande naturformationer osv. brukar står kvar. Den kan man hitta på antikvariat eller på biblioteket. Tillsammans med Riksantikvarieämbetets Fornsök som visar alla fornlämningar i blir det mycket att upptäcka på vandringarna :)

  Det finns en Naturvårdsinventering av Uppsalatrakten från 1968 som brukar vara ganska vanlig. Där skriver man väldigt allmänt om områdena och inriktar sig med på vad som borde bevaras. Kapitlen brukar starta med lite historik. Ett annat hett tips är att försöka få ut de senaste skötselplanerna och de utredningar kommunen gör som förarbeten. Där brukar det finnas både historik och en genomgång av floran och viktiga saker man vill bevara.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar