Vattentornet i Stadsskogen
Jag tog en promenad genom Stadsskogen i helgen och hamnade vid vattentornet. Det är en byggnad som alltid har fascinerat mig, inte bara för dess storlek utan även för att den ger mig en känsla av bakvänd svindel om man kan kalla det så. Det låter kanske konstigt men de lutande väggar gör att det känns som om tornet är på väg att fall ned över en när man närmar sig det. Jag blev lite inspirerad av tornet och även lite irriterad för att jag inte tog fler bilder. Bli inte förvånade om det dyker upp fler vattentornsspaningar i framtiden.
Tornet började byggas 1957 och det var stadens snabba tillväxt mot sydväst som föranledde bygget. Det innehåller 6 miljoner liter vatten och är 28 meter högt (vissa källor säger 30m). 58 gubbar använde 8 mil plank, 4,5 km stålkabel och rörde ihop 6000 50-kilos säckar med cement för att få tornet på plats.
För att kontrollera tätheten fyllde man tornet med vatten och kunde samtligt sjösätta några militära pontoner. De användes sedan som stöd medan man monterade taket. Under bygget skedde det även ett sabotage. Någon bröt sig in och pumpade in vatten i en av pontonerna så att den sjönk. En dykare fick då ta sig ner till pontonen och fästa en lina så att den kunde bärgas. Polisen hittade aldrig förövaren. Källa: Uppsala tekniska historia VI:12
Ytterligare en historia dök upp om tornet. När man tog vattentornet i drift blev vattentrycket i Akademiska sjukhuset alldeles för lågt. Sjukhuset tvingades då återgå till att ta vatten från vattentornet i slottet. Jag återkommer när jag verifierat detta.
Dela med andra:
kl. 16:16
Läckert! Jag får lite känslan av att det är något fr rymden som landat ;) Stadsskogen var det längesen jag var till, kanske värt ett besök snart.
Trevlig helg!
kl. 16:32
Ja, tornet är häftigt. Jag tror också att man underskattar t ex Stadskogen och Kronparken. Jag misstänker att folk ser dem som lite tråkiga när det egentligen är tvärt om. Båda har massor med spännande skyltar som berättar om växtfenomen och traditioner som man annars inte hade uppmärsammat. Jag har länge gått och funderat på om jag inte skall ut och fotografera allihopa bara för att plussa lite för att de finns.
kl. 16:34
Vattentorn är väldigt trevliga samlarobjekt! Tack för ditt bidrag!
kl. 22:12
Först och främst, vilken kulturskatt som du delar med dig av! Jag menar, det är fantasktisk att få läsa så mycket om sin egen hemstad som jag inte hade en aning om! Verkligen roligt och fina fotografier som inspirerar! Vilket jobb du lägger ner på detta! Härligt!
Jag har faktiskt någon gång hört talas om att vattentrycket försvann på Ackis, i samband med att de tog vattentornet i drift. Jag hade min farmor boende i närheten, mamma jobbade på Ackis och pappa var elektriker och jobbade med indragning i el i olika fastigheter i Eriksberg, bland annat det första höghuset som står i korsningen Norbyvägen/Täljstensvägen. Någon av dessa nämnde detta, jag kan alltid kolla med mamma som fortfarande är i livet.
Appropå höghuset som jag nämnde ovan, har du ett namn på det? Jag har för mig att huset kallades för något särskilt men jag hittar ingen information om huset alls (på internet).
Tack i allafall för all intressanta fakta och trevliga foton!
kl. 7:43
Tack så mycket för de fina orden, de värmer!
Kul att jag inte är helt ute och cyklar när det gäller vattentrycket i Ackis. Jag skall ta mig till Pumphuset någon dag och höra med dem. De har nog mycket spännande att berätta om detta men även vattentorn i allmänhet. Får du reda på något mer så berätta gärna. När det gäller höghuset vid Täljstensvägen hittar jag ingen information men jag skall hålla ögonen öppna. Hittar du själv namnet är jag jätteintresserad av det. Just sådana namn tycker jag är otroligt kul att nämna ifall de dyker upp. När de gäller innerstaden finns det dokumentation om flesta hus men när man kommer ut en bit är det tomt.
kl. 21:35
Jag minns när de byggde vattentornet. Det var ett tillhåll på kvällarna när byggjobbarna gått hem. Det var ingen inhägnad omkring så det gick att springa på byggställningarna runtom. Livsfarlig lekplats. Tornet är väl stadigt placerat på urberget under.