Vattentornet i Boländerna

Vattentornet i Boländerna underifrånVattentornet i Boländerna

Vattentornet i Boländerna uppfördes under åren 1968-1970 och det togs i bruk 1970. Arkitekten var Hans Trygg. Idag är det en av Uppsalas märkesbyggnader och är en lika naturlig del av Uppsalasiluetten som domkyrkan, slottet och värmeverkets skorsten.

Tornet rymmer 17-18 miljoner liter vatten (olika uppgifter) och är 48 meter högt. Det är 240 trappsteg upp till toppen men jag skulle gärna gå de stegen om jag fick chansen. Jag misstänker att utsikten är helt fantastisk. Det bör väl tilläggas att tornet är ett av Sveriges största svampformade vattentorn, om det nu finns en sådan tävlingsklass.

Gjutning och formsättning av vattentornet i Boländerna

Som ni ser på bilden formsatte och göt man skålen nere på backen. Den lyftes sedan upp med hjälp av kraftiga domkrafter samtidigt som man uppförde pelarna. Denna speciella teknik patenterades och exporterades till andra länder, framförallt Kuwait och Saudiarabien, där man byggde ett antal torn med svensk hjälp.

Siluett, vattentornet i Boländerna och värmeverkets skorsten

Lite kuriosa. När man försöker läsa på blir det mycket överskottsinformation och denna gång handlade det om råkor. Uppsala har tydligen några av Sveriges nordligaste kolonier av dessa kråkfåglar. Detta uppskattas säkert inte av grannarna eftersom de kan bli lite stökiga, men vill ni hitta några skall de tydligen finnas här vid tornet. Tänk så mycket man får lära sig.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Fascinerande och stilrent. För att inte säga vackert. Kan du inte ta reda på om det går att få komma upp i tornet…

 2. Scribo skriver:

  Jag har faktiskt funderat på det för det skadar ju inte att fråga. Jag misstänker att ifall de skulle börja göra turer upp i tornet skulle de bli välbesökta. För egen del skulle jag gärna klättra upp i värmeverkets skorsten också :-)

 3. Jonnie skriver:

  Kul….jag köpte en bok om Ulf Lundells turné 1980 idag…
  Stor bild på detta torn, så jag fick googla o kolla

 4. Bo-Göran Gustavsson skriver:

  Hej

  Jag håller på med Geocaching och har gjort en fråga om Vattentornet i Boländerna. Jag föredrar att använda egna bilder men som vädret varit de senaste två veckorna har det inte funnits nån chans på blå himmel – och enligt prognosen lär det dröja. Så min fråga är om jag får låna din fina bild på vattentornet med blå himmel som illustration till min geocaching fråga?

  Mycket tacksam för svar / Bo-Göran

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar