Betongbunkern i Boländerna

bunker-bolanderna-1.jpg

Har ni sett den här konstiga betongbyggnaden? Själv har jag faktiskt sneglat på den under flera år då den vintertid syns ganska bra från Stålgatan. Nu tog det ända fram tills förra veckan innan jag stannade till och undersökte den närmare. Det är faktiskt inte en dag för sent. Den kommer snart att försvinna bakom grönskan.

Jag skall erkänna att jag inte har en aning om vad det är för något. Det kanske inte är en speciellt hoppfull start på det här inlägget men jag har inte lyckats komma upp med en enda vettig förklaring. Som ni ser är den övergiven och delar av den har börjat rasa ihop. Det minskar dock inte min nyfikenhet. Vad gör denna betongbunker här ute?  Tillhörde den värmeverket, försvaret eller något annat?

bunker-bolanderna-2.jpg
Den östra ståldörren.

bunker-bolanderna-3.jpg
Den södra dörren.

Den enda någorlunda detaljerade karta är från 1952. Här kan man se en liten tillfartsväg in mot höjden. Nu kan det lika gärna vara en tillfartsväg för jordbruket som en väg fram till byggnaden. Frågan är om den ens existerade vid den här tiden.

Byggnaden har ståldörrar både i öster och söder och jag misstänker att det inte är någon vanlig jordkällare. Området saknar tidigare bebyggelse vilket annars skulle kunna vara en ledtråd. Om jag var tvungen att gissa på något så skulle det vara att den uppfördes i samband med värmeverket i början på 1960-talet.

bolanderna-1952.jpg
Karta från 1952.

Egentligen skulle jag vilja springa dit med en spade och gräva fram dörren så att den går att öppna. Kanske skulle en titt inuti ge några fler uppslag. Nu vet jag att det inte kommer att ske så jag ställer frågan till er. Är det någon som vet vad denna betongkällare har används till?

För övrigt kan det väl nämnas att den skogsbevuxna kullen bakom bunkern benämns som ”Område med fornlämningsliknande naturbildningar” i Fornsök. Det skall vara några oregelbundna högar och en vall. En kort vända inne ibland snåren gav dock inget ytterligare att berätta.

Vad säger ni? Själv har jag som sagt ingen aning…

Länk till platsen på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

20 kommentarer

 1. Maria Ekholm skriver:

  Hej och glad vår!
  Det är så spännande när du lägger ut gåtor på det här sättet! Jag blir alltid så nyfiken och vill också veta mer! Det är så synd att min pappa inte finns längre, han visste det mesta om konstiga ställen runt om i Uppsala…. Men någon kanske vet något, hoppas!

 2. Anders skriver:

  Den lilla tillfartsvägen 1952 tycker jag tyder på att ”bunkern” fanns där redan då. Den ser också äldre ut än så. Jag skulle gissa att den är ungefär 100 år. Kan den möjligen ha byggts i samband med Första världskriget? Längre söderut befäste man, om jag har förstått det rätt, Fyrisån (vid Lugnet och eventuellt någon annanstans). Kanske kanske har bunkern haft någon koppling till detta, men det är bara en gissning.

  Intressant förresten att det fanns ett renhållningsverk med brännugn där värmeverket ligger i dag redan 1952.

 3. Scribo skriver:

  Glad Vår! Maria.
  Vilken härligt positiv hälsning. Den tänker jag sno och använda på jobbet nästa vecka. Det kommer säkert att få mina arbetskamrater bli lite gladare… de är glada men varför inte göra det ännu bättre :)

  När det gäller dessa gåtor så hoppas även jag att det är någon där ute som har koll på detta.

 4. Scribo skriver:

  Hej Anders
  Spännande att du vill placera byggnaden så långt tillbaka som första världskriget. Det hade jag nog inte förväntat mig. Själv är jag något tveksam inför detta men som sagt jag har själv inget aning om vad detta är för något. Jag tar tacksamt emot alla förslag.

  Du tar däremot upp en mycket intressant fråga. Det är ett ämnen som absolut borde hamna på den här bloggen. Finns det någon byggnad eller försvarsanläggning i Uppsala från första eller andra världskriget?

 5. Anders skriver:

  Andra världskriget är ju också möjligt, men jag tycker att ”bunkern” ser för gammal ut för det, den är murad med sten och jag antar att betong hade varit mera troligt om den skulle vara från Andra världskriget. Å andra sidan ser det ut som lite betong runtom dörren, så jag vet inte, men gissningen är ändå tidigt 1900-tal snarare än mitten av 1900-talet. Att det byggts en liten väg till den tyder också på något slags ”allmän” funktion och inte t ex en privat jordkällare.

 6. Magnus skriver:

  Har ingen aning om vad det är för en bunker, men om man bläddrar i boken ”Stockholms glömda bunkrar” så dyker det upp bilder som lite grand påminner om dina bilder (bunkrar i en blandning av betong och sten) så kanske kan det vara ett pjäsvärn eller dylikt från andra världskriget. Eller så är det en helt simpel potatiskällare :)

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197563463

 7. Anders skriver:

  Fast jag har svårt att tro man skulle ha en sådan metalldörr på en privat jordkällare. Jag skulle gissa att det är någon form av ammunitionsförråd från första eller andra världskriget. Kanske fanns det ett luftvärnsbatteri där under andra världskriget?

 8. Simon skriver:

  Det skrivs om bunkern/jordkällaren i någon Urban Exploration-tråd på flashback. Kommer inte ihåg om det var någon som visste, eller om det bara var spekulationer. Ska kolla lite om jag hittar något.

 9. Simon skriver:

  Inga säkra källor direkt, men…militärt eller gasverksrelaterat.

  Jag har för mig att det fanns en geocache där också som jag dock aldrig hittade.

  https://www.flashback.org/sp14386846
  https://www.flashback.org/sp14410497

 10. Anders skriver:

  Hittade den här tråden med lite information på den här sidan och några sidor framåt:

  https://www.flashback.org/t22252p51

  …men tyvärr verkar ingen veta något, finns kanske mer information längre fram i tråden?

 11. Stefan skriver:

  Kan det möjligtvis vara ett förråd för dynamit? Dörren ser kraftig ut och placeringen (långt bort från annan bebyggelse enligt kartan) skulle kunna tala för förvaring av något med stor sprängkraft. Om så är fallet borde bergsprängaren som ägt förrådet bott eller verkat inte alltför långt bort. Kanske på Glädjen?

 12. Peter skriver:

  Det är en sprängkista, alltså ett ställe där man förvarade dynamit för vägbyggen och liknande. Ser betydligt mer spännande än vad det är.
  Min pappa har ”byggt” en hel del vägar och broar i kommunen och han berättade detta för mig för länge sen.

 13. Alf skriver:

  Det som Peter säger låter ju inte alls otroligt.

  Jag jobbar på kraftvärmeverket och blev självklart nyfiken när jag såg detta inlägget så har hört mig för med de som jobbat där sedan urminnes tider och de kunde i alla fall bekräfta att de inte hörde till eller har hört värmeverket. Dock var det ingen som visste riktigt vad det var egentligen.

 14. Scribo skriver:

  Hej Alf och alla er andra som bidrar till denna spännande diskussion. Jag hade en ganska långsökt teori, förutom att det var något militärt, om att detta kunde vara en gammal utrymningsgång från värmeverket. När det uppfördes på 60-talet lade man ju en hel del kraft på att gräva ner stora delar av verket under jord. Jag tänkte att man kanske behövde några olika vägar att ta sig ur det ifall det hände något otrevligt. Nu verkar det som hugskottet faller efter Alf kommentar. Peters förklaring låter trovärdig men jag är inte rätt person att avgöra detta.

  Jag har även försökt hitta information om detta i gamla forum utan vidare framgång. Det finns ju några att leta i:
  http://forum.skalman.nu
  http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=27633

  Det gamla forumet för tidningen Fort & Bunker
  http://www.webvoter.net/se/webforum/?id=6299&hpp=5&view=1
  Det jag inte tittat i ännu är det nyare forumet för Fort & Bunker där det krävs registrering.
  http://www.expatonline.se/fort/forum.php

  Det finns några andra forum där jag inte heller har hunnit söka i.
  http://forum.soldf.com/
  http://ls-tornet.se/forum/viewforum.php?f=22
  http://www.krigsforum.se/forum/index.php

  Det som är kul är hur mycket spännande som finns skrivet ute på nätet :)

 15. Peter skriver:

  :-) Jag har jobbat på kraftvärmeverket och sett allt det underjordiska på nära håll och några såna här utrymningsvägar är inget man byggt.
  När detta förvar byggdes så låg det betydligt mer ”off” än det gör nu men tillräckligt nära för att kunna betjäna alla projekt som tjänade till att stan växte ut mer åt det här hållet.

 16. sDsB skriver:

  Som sagt så låg det en geocache där tidigare, och då framkom informationen att det var ett sprängmedelsförråd för en järnhandlare i Uppsala.

  http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=797aed1e-0d52-45b4-8131-58537c15b37a

 17. Leif Wahlström skriver:

  En sak är klar. Minns den långt innan värmeverket existerade. Har alltid trott att den har ett militärt ursprung, men har inga kunskaper om det.

 18. Svante skriver:

  Stefan, Peter och sDsB styrker det jag redan ”visste” via info från en f d anställd på Uppsala Färg som år 2009 berättade att källarbyggnaden är en gammal sprängkista för förvaring av sprängmedel. Dock inte av någon järnhandlare utan av en färghandlare Lindkvist (Parfymeri L) som grundade Uppsala Färg och vars butik finns i närheten om man fortsätter backen upp (längs Stålgatan som ju var E4:an under några få år) tills man når den ökända rondellen vid Bolandsgatan.

 19. Björn Löfgren skriver:

  Det har sagts mig vara en källare för dynamit. Den låg långt från bebyggelse och skulle ha anlagts och brukats av Karl? Liljefors som hade kruthandel, jakt och sportaffär. Jag kom till Uppsala 1954, då fanns Liljefors sportaffär om jag minns rätt på Vaksalagatan.

  Björn L.

 20. Mikael skriver:

  Hej!

  När min far låg i lumpen (han är 76år nu) hämtade han dynamit/sprängmedel där.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar