Kommunens risigaste busskur

Uppsalas risigaste och kanske äldsta busskurbusskur med klotter

Visst är den fantastisk. Jag vet inte hur jag skall beskriva den men den är gammal, klottrad, på väg att rasa och bara så där helt underbar. Jag vet inte vad det beror på men varje gång jag passerar den blir jag glad. Den står där skönt rebellisk och visar på att man kan undkomma både myndigheters och människors neuroser om att allt måste vara perfekt.

vinpinad vägg på busskur med rester av grön färg
Det ser ut som busskuren en gång i tiden var grönmålad.

Klotter från 1970-talet i en busskur
“Anne & Karl”, fick de varandra? ”Micke 26/5-71”, jag undrar vad Micke gör nu 40 år senare?

Träet har utsatts för väder och vind så länge att den nästan kunde vara byggd av drivved. Det känns till och med som om klottret är gammalt och vid en närmare titt stämmer det faktiskt. Kurens insida är helt täckt med små meddelanden blandat med den klassiska toalettväggsromantiken. Jag hittar flera från tidigt 1970-tal men det kan säkert finnas ännu äldre. Här skulle man garanterat kunna få inspiration till en hel roman.

Kanske är den inte den vackraste busskuren i staden men åldern och charmen är det inget fel på. Man kan fråga sig om den inte borde få fornminnesstatus eller kanske en q-märkning? Tänk, skulle detta kunna bli Sveriges första busskursfornlämning? :)

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

15 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Används den fortfarande? Jag menar, stannar bussen där?

  2. Scribo skriver:

    Hej Mira. Nä den används inte lägre och det är väl antagligen därför den har lämnats ifred. Den nya busshållplatsen har flyttat två hundra meter söderut men jag har faktiskt ingen aning när det skedde. Klottret har dock fortsatt ganska länge. Någon var här efter en orientering 1989 och jag såg också årtalet 1995. Frågan är om de väntade på bussen?

  3. Scribo skriver:

    Det slog mig plötsligt att kuren antagligen var målad i vad man skulle kunna kalla Uppsalabussgrön. Det var väl den färgen som gällde på den tiden :)
    http://www.svenskbusshistoria.se/asp/setting/apps/dimacImage/vecimage.asp?omni=&id=11461

  4. Karinsfotoblogg skriver:

    Ja vad cool!!! Var finns den? Lustigt att den står kvar om den nu inte används. Men tur…

  5. Scribo skriver:

    Hej Karin. Du hittar den vid Gottsunda gård strax före Lubobron. Ja visst är den cool, den har liksom lämnat stadiet av förfallen och söderklottrad till något annat. Den känns mer som en berättelse även om det låter skruvat.

  6. Anders skriver:

    Första tanken när jag såg bilden var: Pripjat (den övergivna staden vid Tjernobyl). Men uppenbarligen finns denna busskur i Uppsala.

    Den skulle absolut vara intressant att bevara den (på något sätt, till exempel montera ner intressanta delar och arkivera) eller åtminstone dokumentera vad det står på den innan den rivs.

  7. Erik skriver:

    UNT plagierar idag din artikel på s. A8, utan angivande av källa. Eller så är det ett sammanträffande :)

    Fyra år ska det vara sedan kuren togs ur bruk.

  8. Scribo skriver:

    Hej Erik. Det måste jag kolla upp. Jag hann tyvärr inte läsa tidningen i morse men jag får väl ta en närmare titt när jag kommer hem.

  9. Scribo skriver:

    Ja, det känns onekligen som jag är inspiratören till artikel UNT men det kan bara journalisten svara på. Nu fungerar ju inte tidningar som andra sociala medier så något tipstack brukar de väl inte ge? Jag får väl känna mig smickrad över att tidningens medarbetare läser min blogg :)

  10. EW skriver:

    Den där kuren är fantastisk!

    /Erik

  11. Anders skriver:

    Det finns en ännu risigare som dessutom fortfarande används, samma modell och likaledes nedklottrad. Det är Hammarskogs vägskäl.

  12. Scribo skriver:

    Hej Anders
    Du har helt rätt. Kuren vid busshållplatsen med namnet ”Hammarskogs vägskäl” är betydligt risigare. Nu tog jag mig bara en snabb titt med hjälp av Google Maps men den hamnar i listan över saker att titta närmare på.

  13. Bertil Johansson skriver:

    Vart i Uppsala finns denna härliga busskur någonstans?

  14. Scribo skriver:

    Bertil, kuren står vid infarten till Gottsunda gård strax före Lurbobron (om man kommer norrifrån).

Trackbacks & Pingbacks

  1. Kommunens risigaste busskurer är borta - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar