Översvämningar och vårfloder i Uppsala stad

Det har väl inte undgått någon Uppsalabo att vi haft problem med höga vattennivåer i Fyrisån. Jag, som så många andra, var ute redan förra fredagen och fotograferade händelsen. Trots det bestämde jag mig för att inte stressa fram ett inlägg. Jag ville läsa på innan jag publicerade något och det brukar kunna dra ut på tiden.

Det som är kul är att jag har lyckats leta upp några jämförelsebilder. Själv älskar jag jämförelser så jag antar att det måste finnas fler som gör det. Jag har skrivit ett liknande inlägg om vårfloden 2010 men förhoppningsvis misstycker ingen ifall jag upprepar mig lite. Vi börjar med jämförelsebilderna för att sedan titta på fakta och lite historia. Ni förstår säkert själva vilka bilder som visar vårfloden och vilka som inte gör det.

kvarnfallet-varflod-2013.jpgkvarnfallet-sep-2011.jpg

Vid Kvarnfallet pressade vattnet på med ordentlig kraft. Även delar av Gotlandsparken försvann under vattnet. Den undre bilden visar en solig septemberdag.

gillbergska-garden-oversvamning.jpggillbergska-garden-sep-2011.jpg

Den mest dramatiska synen utgjordes nog av restaurangen i Gillberska gårdens källare strax söder om Kvarnfallet. Här steg vattnet rejält och fyllde uteserveringen.

jarnbron-oversvamning.jpgjarnbron-2011.jpg

Det största problemet hade vi mellan Skolgata och S:t Olofsgatan där vattnet var på väg över åmurarna. Till att börja med förstärkte man med sandsäckar men det verkar som nivån höll sig någon centimeter under kanten.

idunspangen-oversvamning-2013.jpgidunspangen-2010.jpg

En liten personlig fundering jag haft är hur väl den lilla sandstranden (som kommunen menar inte är en sandstrand) vid Idunspången skulle överleva en riktig vårflod. Jag får väl åka hit och titta igen när vattnet sjunkit undan.

oversvamning-fyrisan-artediparken.jpgoversvamning-gotgatan.jpg

Man skall komma ihåg att stora delar av Luthagen ligger väldigt lågt. När vårfloden pressar på uppstår en hel del problem som till exempel vattenfyllda källare. Trots att vattnet inte rann över kanten så brukar det hitta andra vägar. Jag gick en vända i området och på åtminstone en plats pumpade vattnet upp ur en dagvattenbrunn.

När det gäller att jämföra vattennivåerna så finns det inte många ställen som visar detta. En mätpunkt som är tillgänglig på nätet är en som mäter vattnets höjd över fallkanten på Islandsfallet. Jag misstänker att den bara ger en väldigt lokal bild av läget men vi får nöja oss med den.

fyrian-vattenstand-12-04-19.jpg

Vattennivåerna har som sagt varit ovanligt höga men inte nått toppnoteringen från 1898 då vattnet nådde 1,4 meter över mätpunkten. Som ni ser i diagrammet ovan var vi nära med en notering runt 1,25 meter den 19 april. Som en jämförelse så ligger nivån runt 0.15-0,2 en torr sommar.

uppsala-100ars-flodet.jpg

För den som är intresserad går det att hitta översvämningskartor över Uppsala. I ett ”worst-case scenario” så kommer stora delar av Uppsala få problem. Man räknar här med något som kallas 100-års flödet (rosa på kartan) vilket statistiskt kommer att ske vart hundrade år. På bilden finns även en teoretisk uträknad vattennivå (streckat på kartan) som motsvarar en riskklass 1 för dammar. Den senare nivån är det gissningsvis inte så stor chans att vi kommer att få uppleva men det kan ju alltid vara bra att räkna på det.

oversvamning-skolgatan-1900-1.jpgoversvamning-skolgatan-1900-2.jpg

Slutligen kan jag ju inte låta bli att visa några gamla bilder från Luthagen. År 1900 var man tvungen att ta sig fram med roddbåt längs gatorna. Det är Skolgatan vi ser på den övre bilden. Här kan man skymta Eddaspången i fonden (den flyttades 1901 till sin nuvarande plats). På den undre bilden ror man omkring på Götgatan och har korsningen med Skolgatan alldeles bakom sig.

uppsala-oversvamning-1900.jpg

Här är ovan ser ni en karta över vilka områden som man tror var påverkade av översvämningen 1900. Röda ringen visar platsen för de gamla fotografierna. Jag hoppas att vi inte får uppleva det igen.

Phuu, det blev en riktig långt inlägg och vi får väl se om jag får skriva ett nytt nästa år.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

  1. Late laban skriver:

    Hur mycket har den egentliga landhöjningen egentligen varit sedan 1900.
    Men landhöjning i sig innebär väl att även Fyrisåns botten har höjts i samma grad?
    Som ångermanlänning har jag ju sedan 1950-talet kunnat se rejäla landhöjningar fram till idag, framförallt i Höga kusten området där tidigare havsvikar idag är ängar.

  2. Scribo skriver:

    Landhöjningen i Uppsala är 40 centimeter på 100 år men jag har ingen aning om detta har haft någon påverkan på flödet i Fyrisån. Däremot gissar jag jag att själva staden har höjts något mer på grund av byggen, vägar och utfyllnader.

  3. E skriver:

    Tack för ett roligt inlägg! Blev inspirerad och bildgooglade fram några andra fina bilder från översvämningar i Uppsala.

    http://www.digitaltmuseum.se/things/versvmning-p-brjegatan-uppsala-1939/S-UM/PS11769

    http://www.uppsala.se/sv/Kulturfritid/Kultur/Stadsarkivet/Utstallningar/A-vilket-liv/ (bläddra fram till bild 9)

    Har ofta hört att nya polishusets garage skulle översvämmas vid en hundraårsflod – det är ju inte så smart att lägga viktiga samhällsfunktioner så sårbart…

  4. tommyO skriver:

    Linnégatan maj 1922 se bild:
    http://www.digitaltmuseum.se/things/fyrisn-r-versvmmad-linngatan-uppsala-maj-1922/S-UM/WEN152?query=%C3%B6versv%C3%A4mning+linn%C3%A9gatan&search_context=1&count=1&pos=0
    Denna bild är bra för den visar vattenståndet nere vid Antikaffären som i år hade vatten strax förbi dörrarna. Maj1922 bör alltså ha varit någon dm mera än i år.

  5. Elisabeth skriver:

    Hejsan,
    Det var intressant/roligt att få se jämförelserna på bilder.
    Kram Elisabeth

  6. Late Laban skriver:

    Klacken där Kvarnfallet ligger anses väl inte ha haft någon större landhöjning sedan tiden 1000 år f.kr. Detsamma med Islandsfallet, iallafall har jag fattat det så att vissa grundberg är stabila i sin konstruktion eller har jag fel??

  7. Scribo skriver:

    Jag har ingen anledning att ifrågasätta informationen om en landhöjning på ca 40 cm (60 cm i norduppland) under de senaste åren 100 åren. Urberget var väl nedtryckt av en ismassa som var ganska konstant över en större yta? Jag har svårt att förstå varför klackarna vid våra två fall i staden skulle bete sig annorlunda? Lokala förändringar kan självklart inträffat som starka vårfloder eller liknade som spolade bort lösmassor. Jag gissar att sådana händelser har väldigt liten/ingen påverkan på urbergets väg uppåt.

    Här är ett intressant dokument som beskriver landhöjningen.

  8. tommyO skriver:

    Sommarens vattenstånd i Fyrisån har varit ganska bra trots liten nederbörd. På min fråga om vad som hände den 4 juli, när vattnet plötsligt ökade 2 dm fick jag detta svar:

    ”Den 4 juli satte kommunen på en drygt 20 cm balk på Islandsfallet för att
    hålla upp vattenståndet i stan för att få det snyggare och minska
    växtligheten. Det gjorde dom även i slutet av juli 2010, se pegeldiagrammen.
    Balken tas bort när flödet börjar bli stort i höst/vinter.”

    Och det är väl en bra ide som man borde göra varje år.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar