Ring klottersaneringen

Kotorshus vid infarten till UppsalaOm jag fick riva ett hus i Uppsala vet jag exakt vilket det skulle bli.

Kontorshuset som uppförts vid södra infarten till Uppsalas centrum är det fulaste jag sett på riktigt länge. Hade byggnaden stått som ett annex till stadens värmeverk så kanske det hela kunnat passera obemärkt. På denna plats vid en av Uppsalas mest trafikerade korsningar blir det istället en skymf mot oss invånare.

Befintliga byggnaderna runt korsningen ställer inga speciella krav på utformningen så här hade man verkligen en chans att bygga ett nytt riktmärke i staden. Resultatet blev det tråkigaste kontorshuset jag sett på evigheter, både utformning och materialval. I jämförelse med andra trekantiga byggnader som tex. Bonniers konsthall eller kontorshuset vid Norra Bantorget i Stockholm ter sig denna byggnad som ett obehagligt skämt. Jag tycker uppriktigt synd om de tiotusentals människor som tvingas se skräpet varje dag.

Tyvärr har samma misstag har gjorts tidigare i andra änden av Kungsgatan. Även här hade man möjlighet att skapa något nytt och annorlunda när man uppförde det nya polishuset. Resultatet blev en jättekoloss som mest liknar en kvarleva från 60-talets miljonprogram. Någon sa att polishuset har pondus och att det är trevligt med alla adventsljusstakar i fönstren. Snacka om krystade ursäkter.

En stor känga till arkitekter, byggherrar och beställare som ännu en gång förfulat vår stad. Hur gör man nu? Ringer klottersaneringen?

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Tommy Sandström skriver:

  Hej, Visste ni att arkitektfirman Ramboll, som sitter i huset som du talar om, vill riva det gamla K-märkta 1830-talshuset på Bäverns Gränd 11? Tillsamman med en styrelse som närmast är hämtad ur en Wallander-deckare. Läs gärna mer på xhttp://blogg.expressen.se/dragarbrunn63 [sidan finns inte längre /Scribo]

 2. Bo B. Jacobsen skriver:

  Rambøll er et ingienør foretag och inte et arkitektkontor.

  Det eneste forsvar jag som arkitekt (dansk) kan komme med for mina svenska kollegaer er at i dette land er det stort det umuligt at agara som arkitekt.
  Hele byggebranchen er desværre styret behårdt af byggfortagene og arkitekterne er deminiceret til dem der gør ritningarne. Se blot på Hammby Sjöstad! Alt ser ens ud, man skulle næppe tro at der har været så mange forskellige arkitekt kontor involveret.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Knivsta kommunhus, 70-talets återkomst - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar