Nya bron vid Stadsträdgården, 9 maj 2012

ny_bro-fyrisan_4.jpgny_bro-fyrisan_3.jpg

I helgen hann jag med en vända till brobygget vid Stadsträdgården. Det är synd att man inte hinner ta sig dit på vardagar för det hade varit trevligt att få prata med någon som jobbar där. Vanligtvis brukar det inte var något problem att stjäla en stund av deras tid för att få sig en uppdatering av läget.

När man tittar på bygget är det svårt att få grepp om vad som egentligen pågår och hur långt man kommit. Vi kan i alla fall se på bilderna att formsättningen för västra brofästet verkar vara i slutskedet. Förseningarna har ni säkert redan läst om så det blir spännande och se om den blir klar till den 31 oktober som det står på kommunens hemsida.

batvrak.jpg

Jag såg också att en av båtarna ovanför bron hade sjunkit. Tråkigt, vi får hoppas att inte allt för mycket olja och andra föroreningar kom ut i Fyrisån innan man fick länsan på plats.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. Late Laban skriver:

  Jag har funderat en del på detta bygge, varför de gjuter en mittstolpe ute i ån???
  En liten cykelbro torde väl kunna ha enbart brofästen.
  Allt för säkerheten så inte båtar kan slå ned hela bron genom en ”felnavigering”?
  Men en mittstolpe nej det verkar allt för ambisiöst.
  Kanske de har något lurt bakom bygget så man kan göra den större vid behov då slutar nog hamnen att fungera för större båtar!!

 2. tommyO skriver:

  En ”skiss” på en bro fanns i september 2011. En klaffbro med en klaff och ett fundament i mitten, med passage för båtar (smal)
  se länk http://www.unt.se/uppsala/ny-cykelbro-over-fyrisan-312010.aspx
  Scribo hade en annan bild tidigare, hur den egentliga ritningen ser ut skulle vara roligt att se.
  Förhoppningsvis har man inte glömt att de stora båtarna ska gå upp/ner från hamnen.
  Nu glömde man ju att rådgöra med sjöfartsverket om båtar o trafik. Vi får väl se

 3. Scribo skriver:

  Tack tommyO för länken till bilden. Den bilden jag visade var på en existerande bro bara för att illustrera hur en Holländsk bro kunde se ut. Det var för tre år sedan när man annonserade att det skulle bli en bro av ”Hollänsk typ”.

 4. Late Laban skriver:

  Om det är den bron som skall byggas eller rättare sagt byggs undrar jag hur man tänkt egentligen….jag anar ugglor i mossen där!!!
  Man vill nog se rederirörelsen längre nedströms för några ”tjockare” båtar kommer ju int upp förbi den bron!!

 5. Scribo skriver:

  Hej Late Laban
  Jag tror inte det är några problem för de båtar som idag trafikerar ån att komma igenom. Man bör tänka på att spontningen (stålbalkarna) som idag sticker upp ur ån bara är till för att tillfälligt hålla vattnet borta. Inuti dessa kan man sedan jobba ostört med att grundförstärka och uppföra de nya bropelarna. Jag misstänker att de blir betydligt smäckrare än vad spontningen är.

 6. Late Laban skriver:

  Likt för-annat tror jag på en sorts ”uppgrundning” av hamnområdet för kommande byggnationer som troligen endast finns i politikers sinnevärld. En aning pessemist som du ser. Vi låter väl bron bli färdig innan vi går över ån efter ……?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar