Nya bron vid Stadsträdgården 27.02.2012

ny_bro-fyrisan_1.jpgny_bro-fyrisan_2.jpg

Söndagens fina väder tog mig bort till brobygget vid Stadsträgården. Som ni ser så har man fått ut pontoner över ån och man har dessutom slagit ner ett gäng med spont på åns östra sida.

Om jag förstått det hela rätt skall man först slå ner en ring av spont för varje bropelare. När de sedan är tätade kan man gräva ur dem och ostört fortsätta med arbetet att gjuta bropelarna. Jag misstänker att man dessutom kommer att slå ner ett antal friktionspålar för att hålla bropelarna på plats. Det smarta med detta är att när väl dessa ringar är på plats kan man arbeta vidare utan att slamma upp ån och påverka fiskens vandringar.

hamnplan_varflod.jpg
Höjden på vattnet under vårfloden 2010. Detta var dock några dagar efter toppnoteringen.

Just här är lerdjupet är ungefär 60 meter. Dessa pålingar går dock inte djupare än 40 meter men det tror man räcker tillsammans med de andra åtgärderna. Vi får väl se hur det går. Det jag reagerade på är spontens höjd över vattnet. Jag tycker att vissa verkar lite för korta för att klara vårfloden.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Robert skriver:

  Hej!
  Det är inte pålar man har slagit ner, det är spont. Spont används för att hålla tillbaka t.ex. lermassor, jord eller som i detta fallet, vatten.

 2. Scribo skriver:

  Tack Robert. När man inte har detta som yrke är det lätt att terminologin blir fel. Jag rättar lite snyggt i inlägget :)

  Jag klippte även in en bit av en bild från vårfloden 2010. Tänkte det kunde passa i inlägget.

 3. Alexander Åkerman skriver:

  Det känns som att brons läge är lite knasigt… På bilderna ser det ut som att bron är riktad mot en husfasad. Varför då? Känns mer logiskt att bygga broar som riktar sig mot gator… – det blir liksom genare gång stråk då… Finns det någon förklaring till brons läge?

 4. Scribo skriver:

  Jag tror att i det här fallet ligger den nog alldeles utmärkt just här och ansluter fint mot den befintliga cykelbanan. Försöker man ansluta den mot någon av gatorna blir det en ordentlig nedförsbacke från gatan mot bron. Ån är dessutom smalast här och jag misstänker att man även har försökt passa in de så att inga träd i parken skall komma till skada.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar