Mörby slottsruin

 

morby-slott-1.jpg

För en vecka sedan var jag ut till Mörby slottsruin. Det är en av mina favoritplatser och jag har väl varit här minst tio gånger. Ruinen och gräsmattan utanför rundtornet är ett fint ställe att sätta sig ner och ta fram kaffet.

Trots att det är några mil att åka så skall man inte glömma bort att det finns mycket att titta på längs vägen. Det finns även en hel del att se här runt sjön Skedviken. Förutom ruinen hittar man både Rånäs och Ekebyholms slott i krokarna.

morby-slott-3.jpg

morby-slott-2.jpg

Det var några år sedan jag var här sist och tråkigt nog har det dykt upp stora skyltar som varnar för rasrisken. Med andra ord är det inte lämpligt att klättra omkring i borgen.

Ruinen ligger på privat mark och för att ta sig dit får man parkera vid Fasterna kyrka norr om den. Härifrån leder en stig ner till borgen. Man får tyvärr gå några meter men det är faktiskt ganska mäktigt att komma in från sjösidan och mötas av de höga murarna.

morby-slott-4.jpg

Jag tänker inte fördjupa mig i slottets historia. Norrtälje kommun har en bra sida som beskriver byggnadens historia.

Mörby slottsruin på Google Maps.

PS. Jag tror jag vet varför jag gillar ruinen. Även om jag inte kommer att stöta på en ensam gorilla här ute får stenarna mig alltid att tänka på Tintins äventyr ”Den svarta ön”, ett album jag läste med skräckblandad förtjusning som ung.

PS 2. Slottsruinen är ganska ”photogenic” Jag vet faktiskt inte om det finns något bra svenskt ord för detta? Hur som hellst, om jag hade arbetat med ”stock photos” hade portföljen varit full med tegel och gråstensmurar.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Den här gamla ruinen står definitivt på önskelistan över besöksmål.

 2. Scribo skriver:

  Hej Mira. Med din kamera och med din blick för detaljer kommer besöket att bli kalas. Jag ser fram emot en bloggpost om ruinen.

 3. Mira skriver:

  Ah! Dina bilder går inte av för hackor heller! :)

 4. Niklas skriver:

  Först och främst: vilken trevlig & läsvärd blogg jag snubblat över!
  Och för det andra: ordet finns faktiskt på svenska också. :) http://sv.wiktionary.org/wiki/fotogenisk

 5. Scribo skriver:

  Hej Niklas
  Välkommen och kul att du gillar bloggen. Vilka fantastiska bilder du har på Flickr!

  Fotogenisk, självklart fanns det ett svenskt ord. Man läser så mycket engelska numera att man ibland glömmer bort att leta efter de svenska orden. En olat som jag skall hålla ett öga på i fortsättningen.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar