Hospitalskyrkans klocka
I höstas var jag ute och tittade på en av våra riktiga klenoder här i Uppsala. Den är antagligen helt okänd för de flesta men kanske kan den här posten ändra på det. Det handlar nämligen om Hospitalskyrkans klocka som en gång i tiden klämtade på Fyristorg.
Karta 1702. Hospitalet och Hospitalsgränden nuvarande Fyristorg.
Hospitalskyrkan i mitten av bilden och Nybron strax nedanför. Bild från 1700-talet.
Tidigare var Fyristorg bebyggt och inte en öppen plats som idag. Här fanns ett helgeandshus som tog hand om sjuka och fattiga. Verksamheten som byggde på donationer startades redan i början på 1300-talet av dåvarande domprost Andreas And. Till inrättningen hörde även en kyrka, hospitalskyrkan, som ni kan se på gravyren från 1700-talet.
I den stora stadsbranden 1702 förstördes de flesta husen i kvarteret och även kyrkan brandhärjades. Kyrkan kunde repareras men det gick betydligt trögare att få igång den övriga verksamheten. I början av 1800-talet valde man slutligen att flytta ut inrättningen till det gamla bränneriet i Ulleråker. Klockan fick som synes följa med men jag vet inte om den någonsin kom till användning igen. Idag hittar vi klockan i den Gode Herdens Kapell som finns i Norra sjukhuset (”Vingmuttern”) ute i Ulleråker.
Klockan göts 1708 och man får väl anta att den ersatte en tidigare klocka som förstörts i branden 1702. Den är rikt ornamenterad och full med text.
Övre kanten:
Gud har utwaldt the fattiga the ther rike woro på trona
Text på mitten av klockan:
Till guds namns ähra och the fattigas tienst är denna klocka till Upsala hospital förährt af handelsmannen i Stockholm hr Michael Grubb anno 1708.
Ovanför nedre kanten:
me fecit gerhardt meyer
Nedre kanten:
Säl then som later sig wårda om then fattiga honom skall herren hielpa i then onda tiden. Psalm 41.2.
Gerhardt Meyer som nämns på klockan var styckgjutare åt kronan. Hans gjuterihus var beläget i närheten av Hötorget i Stockholm och här tillverkades i huvudsak kanoner, skulpturer och klockor.
Den Gode Herdens kapell i Norra sjukhuset och den vackra skulpturen Solglimt av Astrid Taube.
Det är synd att denna kulturskatt står inlåst i en lokal som sällan används. Det tog mig flera försök att hitta någon som kunde öppna kapellet och nästan ingen kände till något om klockan. Kapellet är visserligen väldigt vackert men klockan borde ställas ut på en mer tillgänglig plats så fler har möjlighet att se den.
Dela med andra:
kl. 18:39
Ja, trist är det när så fina saker inte bjuds till att skåda för allmänheten. Tur att du finns!
Men så fint kapellet är! har missat det totalt! Vart i Ulleråker ligger det?
kl. 19:23
Hej Karin. Kapellet ligger i mittaxeln på det så kallade Norra sjukhuset i Ulleråker. Se denna länk
kl. 21:18
Hur länge fanns kyrkan kvar efter att hospitalet i början av 1800-talet flyttats ut Ulleråker? På foton från sådär 1860 har jag för mig att Fyristorg ser ungefär som nu.
kl. 21:55
Hej Anders. Jag kollade faktiskt upp det men det fanns lite olika uppgifter på detta. I boken Uppsalas gatunamn säger man att den fanns kvar fram till 1811-1812. Sedan hittade jag en artikel i UNT:s julnummer från 1925. Där berättar man att man använde den förfalla kyrkan till att spela teater i. Några dagbokanteckningar berättar om en sådan föreställning som skedde 10 feb 1813. Man får väl anta att eftersom den var i dåligt skick så fanns den inte kvar länge efter detta.
kl. 23:53
Nu har jag lånat ut alla mina böcker om Ulleråkers historia, men en sak kan jag säga: I skogen alldeles söder om Vingmuttern (där Fröding från sitt sjukrum ska ha sett visioner av Strindberg komma gående i skogsbrynet!) byggdes en ny klockstapel 1911.
Vad kul att läsa om Ulleråker :-D
För övrigt finns hospitalets kyrksilver till beskådan i en egen permanent monter på Upplandsmuseet. Man kunde ju tänka sig att klockan kunde hamna på samma ställe.
Undrar för övrigt om det är Landstinget, Svenska kyrkan eller Riksantikvarieämbetet som äger klockan.
kl. 23:58
För övrigt kan man se kapellets innanmäte här:
http://www.360vr.se/uppsala/godaherdenskapell.swf
kl. 0:53
Kyrkan måste alltså ha funnits kvar 1813 men slutade kanske att vara kyrka omkring 1811-1812. Frågan är hur länge den stod efter 1813. Man kan undra varför den inte blev kvar i någon annan form, exempelvis som teater. Även om man för 200 år sedan kanske inte såg det kulturhistoriska värdet av kyrkan, så borde den ju ändå som stenbyggnad ha varit relativt värdefull (nästan hela staden bestod fortfarande i början av 1800-talet av låga trähus) och kunnat ”återanvändas” på något sätt.
När byggdes förresten kyrkan?
kl. 1:03
Vilka andra byggnader fanns på ”hospitalstomten”? Var på tomten låg kyrkan (svårt att se på bilden ovan).
kl. 1:08
Så här såg hospitalet i Västerås åt: http://www.msw.org.se/. Kanske liknade hospitalet i Uppsala detta?
kl. 12:24
Du gör ett fantastiskt arbete Scribo! Firar kapellet gudstjänst på söndagarna? I så fall vore det något att gå på för att uppleva stämningen där.
kl. 16:16
Tyvärr verkar lokalen användas mycket sporadiskt. Det var därför jag utryckte min besikelse över att klockan står där mer eller mindre oåtkomlig. Jag antar att för att komma in där krävs det att man kontaktar församlingen.
kl. 19:20
Mohamed, de firade mässa där fram till 2007. Sid 14 i deras senaste församlingsblad berättar lite lite mer om hur de gör nu: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=875698
Nu för tiden är det nog mest dop och andra uthyrningar där. Öppna förskolan är i samma lokal men en trappa ner tisdagar 9-11 och fredagar 9-12. Jag gissar att om man kommer förbi då kan man få besöka kapellet. Kanske är det smart att då ringa Gottsunda församlings pedagoger först och be om lov :-)
kl. 13:26
För övrigt ringde jag just psykiatrihistoriska museet. De kunde tyvärr inte ange om det funnits någon annan kyrkklocka i Ulleråker innan klockstapeln byggdes 1911, men skulle försöka ta reda på det framöver. Inte heller visste de på rak arm vem som äger hospitalskyrkans klocka, men påpekade att kyrksilvret från samma kyrka ägs av psykiatrin/landstinget (och alltså visas på Upplandsmuseet).
Däremot finns ett gammalt urverk på psyk hist museet, men det kommer från ”Södra maskin”, dvs ett klocktorn som stod mitt på Asylen (ungefär där fontänen Kronkällan står idag).
kl. 17:09
Tack Erik för informationen. Jag undrar om klocktornet är det man skymtar på den här bilden? Klicka här. Ett mycket vackert torn som jag gärna hade sett att man bevarat.
kl. 18:44
Ja, just det tornet.
kl. 19:03
Tack för länken. Måste dit och spana :)
Såg du att du fick svar ang bordet hos mig?
Trevlig helg!
kl. 20:41
Läste att hospitalskyrkan revs 1820. Här är förresten en bild på kyrkan:
http://app.ub.uu.se/epub/bildsok/bibrecord.cfm?bibid=2962
Jag tycker dock inte att den helt stämmer överens med bilden ovan av årummet norrut, som dock måste vara från ungefär samma tid.
kl. 2:34
Vet du vad som hände med Katedralskolans gymnastiksal som man kan se på denhär bilden?
http://app.ub.uu.se/epub/bildsok/bibrecord.cfm?bibid=8410
kl. 6:24
Hej Anni. Enligt boken ”Förskolehus i Uppsala stad” revs den i samband med att man byggde den nya gymnastiksalen på 1970-talet.
kl. 11:32
Erik, jag undrar om du kan kontakta mig privat. Jag vill att vi tar en promenad i Ulleråker och att du visar mig exakt var Fröding satt.
kl. 8:06
Hej
Enligt uppgifter satt Fröding i det hus som numera inhyser Friskolan Kajan. Alltså i den södra delen av Vingmuttern. Men vad jag vet har ingen lyckats lista ut i vilket rum? Om någon här känner till mer om detta , snälla kontakta mig. En känd svensk sångerska har hört av sig till skolan md önskan om att sjunga i just det rummet.
Fredrik ( fredrik@hjelms.se )
kl. 19:27
Hej Fredrik,
Har du kollat in kortfilmen som Peter Ejewall, Olle Persson och Petra Wåhlin, gjorde om precis var Gustaf Fröding satt? Det hela kompliceras nog lite av att han suttit på minst två rum. Han satt ju också på hospitalet i olika perioder.
Här finns instruktioner om hur man hittar filmen.
http://ullerkrakor.blogspot.se/2011/10/kortfilm-om-froding-och-livet-pa.html
I boken Gustaf Fröding och Kärleken av Johan Cullberg finns också ett fönster angivet som ”Frödings fönster”, och det tycks vara ett fönster mot öster.
Men om du inte hittar svaret i den där kortfilmen, så hör med psykiatrihistoriska museet. De har öppet på torsdag kl 13-17 och brukar såvitt jag förstått uppskatta sådana här frågor, även via telefon! http://www.akademiska.se/templates/page____30848.aspx
kl. 22:06
Tack !! återkommer med mer info senare
kl. 13:13
Ber att få tacka Erik , och andra, för information rörande Fröding. Fick kontakt med Peter E på Carolina och han rätade ut en del frågetecken. Tack!
kl. 12:05
Cyklat mycket på ulleråker. ser plötsligt en klockatapel i en backe
hör den då till kapellet?