Grinden till Upsala Bayerska bryggeri AB

Bayerska bryggeriet gamla grind uppe på taket av StadsarkivetBayerska bryggeriet gamla grind uppe på taket av Stadsarkivet

Klostergatan mellan Svartbäcksgatan och Dragarbrunnsgatan är onekligen en av Uppsalas tråkigaste gränder. Nu finns det faktisk en sak att titta på längs den anonyma gatstumpen. Överdelen av en gammal grind från Bayerska bryggeriet pryder personalingången till stadsarkivet och biblioteket. Jag vet inte varför man sparat den men visst är det ett lite udda inslag i miljön.

Bayerska bryggeriet var en gång tiden Uppsalas största bryggerier och startade sin verksamhet 1865. De tog då över en tidigare bryggerirörelse i kvarteret som startat redan 1856. 1966 slår man igen portarna men den gamla byggnaden revs först 1985 i samband med att man skulle uppföra det nya stadsbiblioteket.

Konstigt nog har jag inga minnen av bryggeribyggnaden trots att den revs så sent. Om jag inte har helt fel fanns det en hel del andra verksamheter i lokalerna men tydligen var det inget som jag kom i kontakt med.

Grinden vid S:t Olofsgatan
Grinden vid S:t Olofsgatan. Fotograf och årtal okänt.

Bayerska bryggeriet korsningen Dragabrunnsgatan och Klostergatan 1902
Bayerska bryggeriet korsningen Dragabrunnsgatan och Klostergatan. Foto: Alfred Dahlgren 1902.

Jag hittade ingen gammal bild på just den här grinden men den som låg mot S:t Olofsgatan finns dokumenterad. Den sattes upp 1944 och den vid Klostergatan något senare. Enligt uppgift var det vår tidigare stadsarkitekt Gunnar Leche som ritade grindarna. Ibland undrar man om det finns något i den här staden som han inte fingrat på?

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

  1. Late Laban skriver:

    Hej, de sista som bodde i komplexet var grabbarna af Ekenstam som huserade i den del som nu innehåller café. De flyttade ut någongång på -1980talet.

  2. tommyO skriver:

    Hej! Intressant men jag vet ingenting om dem .
    Kan du förtydliga lite mera om vilka var `Grabbarna Af Ekenstam och vad gjorde de?

  3. Maria Ekholm skriver:

    Tänk om man kunde lyfta på huvudet någon gång! Återigen hittar du sådant som bara finns där men jag vet inte om man är stressad eller vad det är!

    Jag kommer faktiskt ihåg bryggeriet och det sista som stod kvar, var några väldigt höga stolpar i ena kanten av tomten. Grinddekorationen kommer jag också ihåg men att den fanns kvar! Har många gånger gått in till bibblan den vägen (barnavdelningen) men har jag sett den, nej!

    Själv har jag bara kollat in hundratals tranor här i Jumkil de senaste dagarna!Tack igen Scribo! Hoppas för övrigt att du haft en bra påsk!!!

  4. Anders skriver:

    Hur många av de äldre byggnaderna fanns kvar i kvarteret när biblioteket och de höga bostadshusen ut mot Dragarbrunnsgatan på 1980-talet? Fanns till exempel trähuset på bilden ovan i korsningen Klostergatan-Dragarbrunnsgatan kvar till på 1980-talet? Eller var stora delar av kvarteret redan rivet då? Det fanns ju en hel del rivningstomter då i Uppsala. I dag är väl nästan parkeringen bakom Åhléns den enda rivningstomten som finns kvar.

  5. Scribo skriver:

    Nu finns det en bok som heter ”Från bryggeri till bibliotek i Sandbacken” som säkert kan svara på många frågor. Tyvärr har jag den inte men det kanske är dags för en vända till biblioteket och läsa på lite.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar