Magasinbyggnaden i kvarteret Hjorten

st_olofsgatan_32.jpg

För en tid sedan var det någon som frågande om detta hus med adressen S:t Olofsgatan 32. Ett udda hus i kvarteret som för tankarna till äldre industrier. Nu är det tyvärr inte så spännande utan detta är en magasinbyggnad uppförd efter ritningar från 1916 av Victor Holmgren. Det är för övrigt en arkitekt som ritat många fina hus i Uppsala.

Från början var det meningen att hela kvarteret skulle byggas om i samma stil. Nu blev det inte så men det hade varit kul att veta vem som hade de storslagna planerna. Trots en del grävande har jag inte lyckats klura ut detta. Magasinet är dessutom det yngsta huset runt gårdsplanen och får samsas med de andra som är från början och mitten av 1800-talet.

Idag används magasinet som kontor och affärslokal. I en källa står det att byggnaden även innehåller bostäder men jag har inte undersök saken närmare.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Franz Luttenberger skriver:

  Hej Skrivaren!
  Jag såg reportaget om dig i U-tidningen, och gick vidare till din blogg. Jag är mäkta imponerad av ditt arbete med att spåra, kartlägga och dokumentera Uppsalas dolda hemligheter! Jag delar i hög grad ditt intresse. Flyttade till Uppsala på 70-talet, efter några års kringflackande tillvaro, och insåg att här ska jag slå ner mina bopålar definitivt. För att lära känna stan ordentligt utbildade jag mig till stadsguide och jobbade med det i rätt många år. Men intresserade mig inte bara för turisternas Uppsala utan också vardagens, och historiens. Dina bilder och kommentarer förmedlar många sköna detaljer från det moderna och det svunna Uppsala!
  Mvh,
  Franz Luttenberger

 2. Scribo skriver:

  Hej Franz. Tack för kommentaren, den värmer! Vad kul att du har varit stadsguide. Kan inte du också starta en blogg och berätta vad du har lärt dig om Uppsala? Det vore väldigt intressant tycker jag och dessutom behövs det fler som intresserar sig för vår stad. Om inte så är du välkommen hit och hålla ett vakande öga på mig :-) Ibland snurrar jag iväg åt helt fel håll och det vore skönt om någon kan tala om när man helt missuppfattat något.

 3. tommyO skriver:

  Hej
  Du skrev om magasinbyggnaden /StOlofsg 32 och man man kan ju gå in från Svartbäcksgatan också. Idag såg jag att det på Järngallret som finns i portvalvet så finns det något som ser ut som en TÄNDSTICKA (1m lång)
  Tyvärr så visar inte Googelbilden detta då det är en sommarbild med en kruka/träd som skymmer. Har du noterat detta? Kan det ha med tidigare verksamhet att göra ?
  http://goo.gl/maps/zV7AM

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar