Snöhögen på Kungsängen, april

Snöhögen på Kungsängen, aprilSnöhögen på Kungsängen, april

Jag höll på att missa detta. Det är lite för lång tid mellan gångerna för att jag riktigt skall ha det i huvudet. Nu passade jag på och tog några bilder i tisdags när jag var på väg till bilbesiktningen.

Snöhögen har minskat men mindre än vad jag hade trott. Nu ser den mest ut som en stor skräpig sandhög. Jag undrar om sanden hjälper till att skydda snön eller om den mörka färgen ökar värmen och avsmältningen? En annan sak man kan undra över är vilket är värst för en snöhögs överlevnad, strålande sol eller ihållande regn? Det tål ju att fundera på :)

Khumbu glacier

Likheterna är dock slående med Khumbuglaciären nedanför Mount Everest, storleken borträknad :)  Den är dock täckt av morän istället för den kommunala sanden som följde med lastbilarna ut på ängen. Bilden tog jag för ett antal år sedan när jag var där och fjällvandrade.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Tänk, det där har jag också funderat en del över. Isolerar den mörka sanden eller värmer den? Tidigt på vårvintern kan man ju se hur sand- och jordfläckar smälter ner i snön, men kanske stoppar det när sanden är heltäckande. Varför skulle det annars ta så lång tid? Förr förvarade man ju is i sågspån långt in på sommaren. Hade Fråga Lund funnits kvar, hade det varit en fråga för dem.

  Ditt inlägg får mig också att tänka på fabeln om hur nordanvinden och solen trätte om vem som skulle få rocken av vandraren. Solen vann…

  Jag önskar dig en riktigt god och grön påsk!

  Bloggvännen Mira

 2. Karinsfotoblogg skriver:

  Wow, vilken vy, den från Mount Everest! Imponerande! Imponerande är ju också snöhögen, tänk så stor den är forfarande.

  Glad Påsk!

 3. Scribo skriver:

  @Mira. Ja det är typiskt en frågar för Lund :) annars får man väl börja läsa om glaciärer för säkert har någon ställt sig samma fråga i dessa klimattider.

  @Karinsfotoblogg, Nu börjar det bli spännande och det skall bli kul och se hur länge högen blir kvar. Vyn är från Kala Patthar, en lite kulle bredvid Mount Everest, och den är imponerande. Jag har suttit och skannat in gamla foton och tänkte att den kunde passa i inlägget :)

  Glad påsk alla!

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar