Koffsan eller Gräna Jungfrun, en tragisk hundhistoria och en författare
Nu har jag varit ute och landstigit på ön Koffsan. Ön hittar ni vid inloppet till Lårstaviken i sydvästra delen av Ekoln. Nu skulle man kunna tro att de små öarna i Ekoln är rätt så ointressanta. Det stämmer i de flesta fall, men inte i detta.
Ön
När man går igenom kartmaterial och texter så upptäcker man att ön har haft olika namn genom åren. Ibland har den kallas för Koffsan eller Kuffsan, ibland för Jungfrun eller Gräna Jungfrun.
Den äldsta kartbeskrivningen är från 1635 och lyder ”Insula Kuffsan in Ekolen sita”.
Lite fint kan man säga att ordet Koffsan kan översättas till ”liderlig kvinna” och en del andra mindre smickrande ord. Ja ni förstår säkert vilka jag menar. Det här försökte man antagligen rätta till genom att ge ön ett mer passande namn. Det finns en kort text i ortnamnsarkivet som säger att ön kallades för Gräna Jungfrun (år 1860) och att allmogen aldrig använde namnet Koffsan. Observera att det skall vara Gräna med ä och inte med ö eftersom ön ursprungligen tillhörde byn Gräna i Dalby socken. Det här verkar stämma då ön kallas Jungfrun i kartmaterial från den tiden. Idag har man bytt tillbaka och i mitt sjökort står det Koffsan.
Som många säkert sett samlas det ofta fiskare runt ön. Ni kanske till och med har fiskat där själva. Tydligen var det här ett känt fiskevatten redan på 1700-talet. På en karta från 1773 har man markerat västra sidan som ”Aborre grund” vilket är ovanligt. Jag har åtminstone inte stött på det tidigare.
Koffsan och aborre grund. Karta från 1773.
Hundhistorien
Nog om namnet. Nu går vi till den där berättelsen som är en riktigt tragisk historia. På en av öns stenar finns det en inskription som enligt Riksantikvarieämbetets Fornsök lyder:
H.H. LAPPA MÅNS MÅNSON TROGNAHUND 1846
Enligt ortsbefolkningen skall den vara till minne av en hund vars husbonde förliste utanför ön. Mannen drunknade men hunden lyckades ta sig iland på Koffsan. Den vägrade sedan att lämna sin husse och svalt ihjäl på ön. Det är verkligen ingen solskenshistoria men det visar att det finns spännande berättelser där man minst anar det.
Enligt Fornsök skall texten vara tydlig och vitmålad. Det måste ha varit länge sedan man inventerade stenen för idag går det knapp att urskilja bokstäverna. Jag kunde bara hitta siffran 18 samt några enstaka bokstäver. Som ni ser är det mesta är täck av lavar och stenen skulle verkligen behöva en restaurering.
Sjömannen och författaren
Jag grävde djupare för jag ville veta vem det var som drunknade utanför den lilla ön. Först hittade jag en text i boken Östgötars minne från 1902 där man nämner en herre vid namn Måns Henrik Hultin. Det skall ha varit en skojsam herre som med åren blev ”mycket korpulent”.
Måns var medicine kandidat och skeppsläkare men verkar vara mest känd som författare. Under signaturen Måns Månsson skrev han kåserier, noveller och visor. Dessa gavs ut i både bokform och publicerades i till exempel Nya Dagligt Allehanda. Efter hans död publicerades ett urval av hans texter samt hans levnadsbeskrivning under titeln Samlade Verk, 1875.
Källor som Nordisk Familjebok säger att han skall ha drunknat 1869. Det stämmer inte med årtalet 1846 som går att hitta i Fornsöks databas. I boken Östgötars minne nämner man faktiskt sjödramat och att hans lilla hund Lappa som överlevde händelsen. Även här nämner man årtalet 1869. Kan man anta att någon råkat göra en felaktig tolkning av ristningen eller finns det någon annan förklaring?
Länk till Koffsan på Google maps.
Dela med andra:
kl. 15:26
Det verkar ju finnas många öar som heter Koffsan? En ligger utanför Enköping (längre ut från Bredsand) och en ö i Järfälla trakten , där Linne ska ha gjort en grundlig kartläggning under ett uppehåll på väg till stockholm. Kanske finns det flera också.
kl. 6:07
Hej tommyO. Jag misstänker att det finns många fler. Jag sökte på det i Uppsala Län och då dök det upp både en vik och halvö med namnet förutom ön. Det verkar som om gårdagens sjömän hade en förkärlek för detta namn. Det vanligaste namnen verkar dock vara de som börjar på djurnamn som t ex. Ko och Killing. Det var väl praktiskt att låta sina djur beta ute på på en holme där de inte kunde smita.
kl. 13:23
Hej Scribo!
Vad kul att du också hittat denna lilla historia! Även jag har varit där och kikat på stenen för ett par år sedan, efter att jag fann den via Fornsök på Riksantikvarieämbetets hemsida. Efter lite efterforskningar på webben fann även jag Måns Hultin. Årtalet på stenen är ett mysterium. Det står ju otvetydigt 1846. Hur kunde de som gjorde inskriptionen ta så fel? Är det nåt skämt riktat till eftervärlden, kan man undra, med tanke på att de angav Måns Hultins pseudonym Måns Månsson.
Nåväl, enligt vad jag funnit ska Hultin ha förolyckats tillsammans med vännen bokhållaren Mehlström, efter en segeltur mellan Krusenberg och Örsundsbro och åter. Det var på hemresan som de troligen överraskades av hård vind. De hade varnats för att påbörja hemresan eftersom vädret försämrades, men bedömde sig kapabla att klara det. Ekoln är ju dock känd för sina lynniga vindar, och sjöns namn ska tydligen vara ett fornnordiskt yttryck som betyder den oroliga.
Jag mailar över ett dokument som jag skrev ihop när jag samlade info om historien. Kanske finns där nåt att komplettera artikeln med.
kl. 11:07
Hej Peter. Tack för informationen. Mycket spännande!
När det gäller årtalet så var min första tanke att det helt enkelt var en senare misstolkning. I Fornsök står det att bokstäverna var delvis ifyllda. Den som målat i ristningen kanske inte kände till hela historien och gjorde en felaktig tolkning. Som du säger är ristningen amatörmässig och inte helt lätt att tolka.
Självklart kan den vara gjord senare och kanske är den gjord med en viss ironi. Hultin var tydligen själv känd som en stor skämtare. Att man använde en pseudonym var kanske av respekt för dem som förliste. Det är ju trots allt en grav för en hund och inte en människa.