Vattenpölen på Kungsängsleden

Det finns en mycket irriterande sak på Kungsängsleden. Det skulle inte förvåna mig om det är fler än jag som har svurit över detta då och då. När man kör vägen västerut från Boländerna så passerar man under en viadukt. I botten av denna viadukt finns det en vattenpöl som aldrig verkar torka upp. Har man en bil framför sig tvingas man ibland slå på vindrutetorkarna även under de allra varmaste sommardagarna.

kungsangsleden-vattenpol-1.jpg
Viadukten på Kungsängsleden strax före Kungsgatan. Järnvägsbron närmast och bakom denna vägbron för Sävjavägen.

De flesta som kör här har säkert funderat över detta. Min egen teori är att det måste vara grundvattnet som sipprar fram. Nu har jag hittat lite information som stärker mina misstankar.

Det hände en oförutsedd sak i samband med att man byggde den sista etappen av Kungsängsleden på 1980-talet. När man skulle göra grundarbetet för den nya vägbron för Sävjavägen använde man långa friktionspålar. Dessa passerade genom det övre lerlagret och träffade sedan på ett vattenförande gruslager. Här rann vattnet fram under tryck och schaktet som man grävt för den nya vägen vattenfylldes. Det här löste man genom att leda ut vattnet i en dagvattenledning.

kungsangsleden-vattenpol-2.jpg

Min gissning är att vattnet har hitta nya vägar att ta sig fram. Det brukar väl vara så med vatten under tryck? Någon annan rimlig förklaring kan inte jag komma upp med. Det börjar även bli dags för någon form av reparationsarbete. Groparna som bildats i asfalten lär inte bli mindre med åren. I samband med detta kanske det kommer en förklaring på problemet?

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Maria Ekholm skriver:

  Jag har också undrat eller förundrats över, pölen som alltid finns där under viadukten. Det är ju lite synd att vattnet inte kommer till nytta. Sedan är det väl inte heller så bra att det alltid är vått där, brofästet kanske blir underminerat om det fortsätter så här några år till.

 2. Maria Ekholm skriver:

  Glad midsommar önskar jag dig Scribo och alla som läser din blogg!

 3. Scribo skriver:

  Glad midsommar Maria!

 4. Andersson skriver:

  Vattnet började tränga upp i asfalten när de grävde ner nya kraftledning i sängen mot kungsporten. Då grävde de sönder lersiktet som ledde undan vattnet. Runt 2010.
  Det är mycket grundvatten som bara pumpas ut i ån. Många kubik varje dygn.

 5. tommyO skriver:

  Var glad Scribo ! Nu blir du bönhörd :
  Kommunen informerar (17/9)
  ”Under järnvägsbron på Kungsängsleden har det länge varit problem med uppträngande vatten. Vattnet blir stående på västergående vägbana och kan till exempel leda till halka under vinterhalvåret. När vi åtgärdar problemet måste den ena körriktningen helt stängas av på en sträcka om ca 400 meter. Arbetet beräknas starta 20 september och pågå till sista oktober. Vägen kommer under tiden att vara framkomlig från båda riktningarna. Trots det finns stor risk för köer, framför allt under rusningstid. Välj om möjligt en annan väg.” slut på citat
  Du får väl ut och dokumentera vad de gör :-)

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar