Uppsalaåsen eller Uppsalas åsar

När man snurrar runt i Uppsala och läser mycket om staden, så inser man att den så kallade Uppsalaåsen består av en uppsjö av kullar och höjder med olika namn. Det kan till och med bli lite förvirrande och det slutade med att jag gjorde en lista för några år sedan. Nu har jag förfinat den med några kartor för att göra det lite mer lättförståeligt.

Vi börjar i norr med Högåsen som ligger strax söder om Gamla Uppsala. Därefter kommer Tunåsen med sina infiltrationsdammar. Här pumpar man upp vatten för att öka mängden grundvatten när det är torrt. Nästa ås är Röboåsen som mer eller mindre har försvunnit eftersom den under lång tid använts som grustag. Den kan ibland ritas ut som två kullar där den norra kallas Sanda och den södra Röbo. Söder om Röboåsen hittar vi Lötenkullen som jag faktiskt inte vet om den skall räknas som en egen ås. I en inventering sätter man likhetstecken mellan Lötenkullen och Tallbacken som är norra delen av Galgbacken. Jag har dessutom sett det motsatta där den fått tillhöra Röboåsen. Jag valde att märka ut den som en enskild åskulle bara för att slippa förvirringen. Slutligen har vi då Galgbacken som också kan se lite olika ut. Numera märks den södra delen ut som Galgbacken men på äldre kartor brukar hela området som jag ringat in kallas för Galgbacken.

Högåsen, Tunåsen, Röboåsen, Lötenkullen, Galgbacken

I de centrala delarna av Uppsala har vi först Domberget med Domkyrkan och sedan Kasåsen med slottet. Att den kallas Kasåsen skall bero på att det för länge sedan fanns en vårdkase uppe på höjden. Söder om Kasåsen ligger Kronåsen med Sten Sturemonumentet. Denna ås sträcker sig idag från Akademiska sjukhuset och ner till Geijersdalen. Tidigare började den några hundra meter norrut men har i stora dela grävts bort.

Domberget, kasåsen, Kronåsen

Söder om Uppsala finns det två stora åsryggar, Ultunaåsen och Sunnerstaåsen. Jag kan även berätta att när man går lite tillbaka i tiden så kallades området söder om slottet och ner till Ultuna för Kronparken Åsen. Detta namn hittar man i många äldre kartor istället för dem vi känner idag.

Ultunaåsen, Sunnerstaåsen

Förutom dessa stora åsryggar finns det en hel del mindre kullar längs åsen som till exempel är den lilla höjden norr om Ultuna källa som kallas Kaninholmen och så självklart Liljekonvaljeholmen. Jag hoppas att jag fått det mesta rätt men om ni känner till fler delar av åsen får ni gärna skriva en kommentar.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

  1. David skriver:

    Tack för ett mycket intressant inlägg! Det klargjorde en del saker. När man går Övre Slottsgatan ner mot Skolgatan så märker man ju väldigt tydligt hur åsen tar slut precis där. Jag har ibland funderat på dess fortsatta sträckning (eftersom jag ju vet att den fortsätter ända till Bredsand), vilket jag fick svar på här.

  2. David skriver:

    Inte Bredsand, Billudden! Rätt ska vara rätt.

  3. Scribo skriver:

    Åsens huvudsträckning går egentligen över ån vid Dombron och dyker upp igen som en kulle i kvarteret Sandbacken (Stadsbiblioteket). Namnet säger väl allt. Svängen mot Skolgatan verkar bara vara en lite utlöpare. Det finns en bra karta som man kan zooma in i och följa åsarna ända upp till Billudden. http://vvv.sgu.se/sguMapViewer/web/sgu_MV_ballast.html
    Jag hade faktiskt ingen aning om att den var så attan lång… :)

  4. tommyO skriver:

    SGU har för någon månad sedan presenterat en rapport om”Jordlagermodell i 3D”
    den finns här : http://resource.sgu.se/produkter/sgurapp/s1619-rapport.pdf

    Och för den som skulle vilja pröva på detta verktyg så finns det nu som ”ett webbbaserat kart- verktyg” för både Uppsalaåsen och Falugruva
    Inte lätt , men det kan kanske intressera någon :
    http://www.sgu.se/om-sgu/nyheter/2017/februari/se-falu-gruva-och-uppsalaasen-i-3d/

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar