Broar över Fyrisån, Ulva kvarn

Broar över Fyrisån, Ulva kvarnTvå broar över rännorna på södra sidan av Ulva kvarn. Fallet vid Ulva kvarn i närbild

Enligt Vägverkets databas skall denna bro vara byggd 1880 men jag tyckte den såg lite för ny ut för att det skulle stämma. När jag besökte Upplandsmuseets faktarum snubblade jag över ett ringbundet häfte, Uppsalas broar av Rolf Åkerman, och här hittar jag uppgifter som bekräftade mina misstankar. Texten är mest en kort uppräkning av årtal men lite klarare blir det.

Det byggdes en bro 1880 men det är varken den första eller sista bron på platsen. I häftet kan man läsa att det funnits en bro vid Ulva redan på 1600-talet och säkert tidigare än så. Sen blir det ett hopp fram till 1940-talet för då hittar vi en träbro här. Den skall ha varit ruskigt hal på vintern och det hände att bilar gled ner i ån när det var som värst. En ny och bredare bro uppfördes på 1960-talet och den ersattes i sin tur av dagens bro 1977-1978. Av någon outgrundlig anledning valde man en körbana av trä igen men tvingades till sist att asfaltera för att bli av med halkproblemen. Idag är det något som kallas gjutasfalt på bron och det fixade man vid en renovering 1999.

Ulva kvarn är faktiskt en av mina favoritplatser och jag åkte ofta hit för att bara ligga på gräsmattan och läsa. Numera blir det andra aktiviteter när jag är ledig men jag kan verkligen rekommendera stället trots att picknickvädret är slut. Nu hoppas jag mest att snön skall börja falla för jag kan tänka mig att den gamla kvarnmiljön kan ge några riktigt fina vinterbilder.

Bron på Google Maps.

Detta är inlägg 23 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. tea skriver:

  Vilka vackra bilder.

 2. Calle Slåtteby skriver:

  Hoppas och tror att du tar Cykeln när du besöker dessa magiska miljöer, fina bilder..hälsning från Calle på Cykel sen 1958 i Östersund, i ur å skur,kyla som värme,dag som natt.. kännande dofter live ,utan tonade rutor,utan stadsjeep eller metallicfärg.

 3. tommyO skriver:

  Ulva Kvarns ASPTRAPPA på gång nu. Åtminstone är det dags för samrådsunderlag, se
  http://fyrisan.se/document/Samr%C3%A5d_Ulva_kvarn_2014_-bilder_l%C3%A5guppl%C3%B6sta.pdf

  Ett tidigare material från 2007 ger utförligare info om Ulva och fisktrappor.
  http://www.fyrisan.se/document/MKB_Ulva_kvarn-24_maj_med_LONA_text.pdf

  samrådstid till 17feb för de intresserade/berörda

 4. Scribo skriver:

  Hej tommyO. Vad kul att projektet är igång igen. Jag läste om det när det var aktuellt för 6-7 år sedan. Jag hoppas verkligen att man genomför detta och iden att lägga trappan under parkeringen vid dammen vara en smart lösning.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Alla broar över Fyrisån, från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar