Rasbo härads avrättningsplats… möjligen?

Rasbo-sockenvag-1.jpg
Är detta platsen för en gammal avrättningsplats?

Jag tror att jag har hittat en avrättningsplats. Betoningen ligger på tror då underlaget är minst sagt bristfälligt. Jag vill ändå skriva om det för det finns absolut ingen anledning att jag skall sitta och hålla på informationen. Den kan ju vara pusselbiten som får allt att falla på plats eller uppmuntra någon att leta vidare.

Det hela startade för någon månad sedan när jag sökte på måfå i Ortnamnsarkivet databas. Där hittade jag ett inskannat arkivkort med följande text:

Rättarplats, avrättningsplats? Vid Båhlröret väster Funboslätt, Rasbo o. Funbo snr, Rasbo hd, Upps. l.
Rättareplatz
U.å. LSA B9

Det här är första gången jag stött på en uppgift om en avrättningsplats i Rasbo härad. Som ni förstår så blev jag lite upprymd. En sökning på Båhlröret gav två träffar som sa att gränsmärket låg mellan de båda socknarna Rasbo och Funbo. Jag uppfattar det som om dessa angivelser kommer från samma dokument som det tidigare ordet Rättareplatz. Hursomhelst, med dessa uppgifter i bakfickan började jag glatt söka bland Lantmäteriets gamla kartor.

funboslatt-sockenvag-1951.jpg
Området väster om Funboslätt. Karta 1951.

Efter att ha gått igenom många och långa kartbeskrivningar började jag misströsta. Trots att jag sökt längs hela sockengränsen, inklusive sträckan öster om Funboslätt, kunde jag inte hitta namnet Båhlröret. Jag grävde även runt i några andra kartor från området utan att hitta det eftersökta namnet. Enklast hade det ju varit om det funnit ett stort rött kryss som sa avrättningsplats, men icke.

Vad jag däremot hittade bland de namngivna rören var ett gränsmärke som kallas Bålsbergsröret. Platsen för det passar väldigt bra in på beskrivningen. Det ligger väster om Funboslätt längs en gammal sockengräns. Det ligger dessutom bredvid den enda vägen som binder ihop de två socknarna. En naturlig plats för en avrättningsplats kan man tycka.

balsbargsroret-1715.jpg
Bålsbergsröret. Frötuna ägor, Rasbo socken. Karta från 1715.

gramunkehoga-1709.jpg
Gråmunkehöga, Funbo socken. Karta från 1709.

Själv vill jag tro att jag är på rätt plats och att Bålsbergsröret och Båhlröret är samma gränsmärke. Det hade varit intressant att veta hur gammal handlingen är som man refererar till i LSA (Lantmäteristyrelsens arkiv). Det kan vara så att mellanledet berg fallit bort eller helt enkelt inte användes när man skrev denna text. Nu tror jag inte att vi kommer att få reda på årtalet. Jag misstänker nämligen att förkortningen u.å. som står i arkivkortet betyder ”utan årtal”?

Kartmaterialet är i huvudsak från början av 1700-talet eller senare avskrivningar av detta, det vill säga en ganska begränsad period. Den gamla gränsdragningen i kartan från 1715  är hämtad från en karta över Gråmunkehöga, Funbo socken, från 1709.

Slutligen länkar jag några kartor som ni själva kan rota i:

Karta över Gråmunkehöga från 1709.
Karta över Frötuna från 1715. Kartbeskrivningen är mycket svårläst.
Karta över Frötuna från 1775-83. Den här kartan verkar delvis vara en avskrift av kartan från 1715. Kartbeskrivningen är läslig och här kan man fördjupa sig i de tidigare gränsdragningarna.

Så gott folk, håll ögonen öppna. Kanske finns det redan någon släktforskare som sett referenser till denna rättarplats? De brukar ha en fantastisk förmåga att skaka fram spännande information.

Länk till platsen i Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

  1. Ragge skriver:

    Jag antar att jag framstår som tämligen morbid, som bara kommenterar när du skriver om avrättningsplatser…

    Som fd Uppsalabo är det alltid lika roligt att läsa dina inlägg, numera innebär besöken i barndomsstaden alltid en eller flera avstickare till något som jag läst om på bloggen. Du lyckas alltid hitta det där ”lilla extra” som kittlar nyfikenheten!

    Men, åter till det blodiga… År 1721 avrättades den 19-årige trossdrängen Per Mattson för tidelag, ett brott som begåtts vid Wisteby kvarn utanför Rasbo. Själva avrättningen skall dock ha skett vid Gräns by, d.v.s. lite längre norrut än Bålsbergsröret. Jag har dock inte hittat någon markering på kartorna över Grän som skulle kunna bekräfta att det verkligen funnits en avrättningsplats där.

  2. Scribo skriver:

    Hej Ragge. Jag vill nog inte kalla någon för morbid bara för att man har ett milt intresse för ämnet. Det slår liksom tillbaka på mig som spenderat dagar på att leta fram gamla avrättningsplatser :)

    Min uppfattning är att många avrättningar skedde på platser utanför de speciella avrättningsplatserna. Jag såg nyligen en uppgift om att man avrättat en person 1735 vid Lena kyrka, i närheten av Vattholma. Jag har snabbt kollat igenom kartorna för Lenaberg men inte hittat någon avrättningsplats.

  3. Late Laban skriver:

    Själv vandrade jag upp på Häxberget där den stora avrättningen 1675 ändade livet på ca 75 s.k. häxor.
    På gränsen mellan Torsåker, Dal och Ytterlännes socknar i Ångermanland, där socknarna möts, valde man denna plats för den minst sagt hedniska riten i kristendomens namn..
    Tre av mina anmödrar och en son till en av dem antas ha strukit med vid det tillfället. Vissa räddade sig och dök upp senare i historien, troligen för de var så många som skulle avrättas var det en viss kalabalik.
    Man halshögg och tömde kropparna på blod innan man brände de stackarna. Varför….jo, man ville inte att blodet skulle dämpa elden på bålet. Viss enfald i maktens utövning får man lugnt säga………

  4. Maria Ekholm skriver:

    Jag har åkt den här vägen många gånger, då jag är uppvuxen i Halmbyboda, Funbo. Här runtomkring finns det ju massor av spännande platser men det är första gången som jag har hört talas om avrättningsplats i Rasbo härad, just här i allafall!

  5. Tobias Strindlund skriver:

    Hej!

    I Fornsök finns höjden med som plats för en vårdkase så namnet låter helt
    rimligt tycker jag.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar