Svintullsbron

vag-649-bergsbrunna.jpg
Väg 649 från Bergsbrunna till Falebro. Hästsläpet passerar över f.d Svintullsbron.

Namnet Svintullsbron dök upp för några veckor sedan. Egentligen letade jag efter information till ett annat inlägg men eftersom det lät spännande försökte jag hitta något matnyttigt. Tyvärr var det tunnsått med information så jag släppte idén på att skriva något om bron.

För några dagar sedan passerade jag platsen av en ren slump. Självklart stannade jag till och tog några bilder. För den här bloggare hade allt annat antagligen klassats som ”tjänstefel” :) När det var gjort fanns det inte längre någon ursäkt. Det fick bli ett inlägg även om det endast är för att lyfta fram ett gammalt platsnamn.

svintullsbron-2.jpgsvintullsbron-1.jpg

Svintullsbron kan man hitta i gamla kartor men idag är den degraderad till ett betongrör under vägen. Nu vet jag inte om det är en försämring eller förbättring. Jag misstänker att de flesta små dikesbroar inte var några arkitektoniska underverk.

Bäcken, som jag försökt hitta ett namn på, har sitt avrinningsområde i Lunsen. Det rör sig faktiskt om samma bäck som en gång i tiden drev en kvarn i Bergsbrunna. Jag har skrivit om den i ett tidigare inlägg.

svintullen-1.jpg

Namnet Svintullsbron har den fått från ängsmarken runt bron. Här fanns tidigare inhägnader där man höll svin, vilket ni säkert redan räknat ut. Åkerstycket som ligger nordväst om den f.d. bron kallas fortfarande för Svintullen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

  1. tommyO skriver:

    Underligt hur saker ”dyker upp” :-) Törs man fråga var du hittade Svintullsbron? Finns väl knappast nämn någon stans ?
    Men en annan saK: Första bäcken rinner visst upp från Lunsenskogen som du skriver. Den andra lilla ”bäcken” kommer från Aspkällan. Och jag råkade hitta detta:
    ”Visste Ni att vi här i Bergsbrunna har en fin källa som heter Aspkällan?
    Den är c:a 20 meter lång och 4 meter bred och källvatten bubblar upp från underjorden i en aldrig sinande ström. Via en bäck rinner sedan vattnet ut i Sävjaån alldeles nedanför Falebro.
    Den ligger på Bergsbrunna Gård´s ägor c:a 300 meter nedanför fotbollsplanen.
    När det var populärt att ”dricka brunn”, åkte fina damer och herrar från Uppsala till Aspkällan för att bli friska av det fina radioaktiva källvattnet som på den tiden ansågs mycket hälsobringande. Enl. Alrik Eriksson togs då även allt vatten till gården från källan.
    Numera används den inte alls och har ej heller blivit rensad sedan 1955 vilket säkert avspeglade sig i den provtagning som Livsmedelsverket genom Håkan Johnssons försorg lät utföra under hösten 1988.
    Enl. utlåtandet bedöms provet som allmänt dricksvattentäkt för ett villaområde. Vattnets hårdhet var ur teknisk synpunkt anmärkningsvärd, 17,6 dH. Gränsen går vid 14,0 dH.
    Om det skulle bli fel på det kommunala vattnet i t ex ofärdstider kan det kanske vara bra att veta för oss som bor i Bergsbrunna med omnejd att vi åtminstone har möjlighet att få dricksvatten i närheten.” Slut på citat

    Nu när du hittat bron får du väl göra ett återbesök och se om källan finns kvar!

  2. Scribo skriver:

    @tommyO
    Klart du får fråga :) Jag söker väldigt ofta efter mycket udda saker eller namn. Ibland är Ortnamnsarkivets sockentabeller de enda träffar man får i Google. De innehåller alla namn som finns i arkivet för respektive socken och länkar till alla skannade arkivkort. Här kan man hitta massor av spännande saker och ofta referenser så att man kan gå vidare i sitt sökande. I brist på inspiration kan jag ibland bara sitta och planlöst klicka på allt som låter kul. Jag har tidigare skrivit en guide. Prova själv. Här är en länk till tabellen för Danmarks socken. Mycket inspirerande :) Mitt kommande inlägg har även det sitt ursprung från Ortnamnsarkivet.

    Jag har besökt Aspkällan för ca 5 år sedan dock utan en kamera. Då såg den ut att må bra. Efter problemet med källan i Ultuna så kanske det är dags att göra ett nytt besök.

  3. Stefan Skoglund skriver:

    Hejsan,
    jag besökte Aspkällan för ett par dagar sedan och den är fortfarande i mycket gott skick. Självklart blir det en del växtslam i kanterna, men vattenytan är i stort sett oförändrad från observationen från Danmarks IF, nämligen 20 x 4 meter. Svårt dock att komma till så att man kan smaka på vattnet.

  4. Scribo skriver:

    Skönt att höra Stefan. Jag har varit lite orolig för att även den fått samma problem som kallkällan i Ultuna.

  5. tommyO skriver:

    Inte långt från källan låg en gång en banvaktstuga. Enl Danmark Hembygdsförenings skrift2014 kunde man lösa ”gångbiljett” som skulle uppvisas för banvakten. Då kunde man på 1800talet begagna järnvägen i stället för smala,krokiga stigar genom skog o mark. Biljetten var personlig och gällde en viss tid mellan bestämda stationer.

  6. Scribo skriver:

    Mycket intressant att man kunde köpa biljetter för att gå längs med järnvägen. Det låter lite tokigt men när man tänker på det är det faktiskt ganska smart.
    För övrigt har jag faktiskt planer på att titta närmare på den gamla banvaktartomten. Stugan är borta men tomten med fruktträd finns kvar.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar