Knäppingen

Höjden Knäppingen söder om norra infarten till Ulleråker

Om man kör söderut längs med Dag Hammarskjölds väg kommer man fram till en backe strax efter norra avfarten till Ulleråker. Denna höjd kallas Knäppingen.

Jag tyckte namnet lät kul så jag sökte vidare och det visade sig att det inte var helt okänt. Gunnar Wennerberg nämner höjden i en av sina sångtexter i Gluntarne. ”Vid Knäppingen, där Vasaborgen sist skönjdes mellan parkens träd” skaldar han och det stämmer, här är sista tillfället att få en blick av Uppsala slott innan man forsätter söderut. Backen var också med bland förslagen när man diskuterade placeringen av Sten Sturemonumentet. Det var en långdragen process i början av förra seklet och som ni alla vet hamnade det slutligen uppe på Kronåsen.

Numera kan man väl säga att Knäppingen har tappat sin kändisstatus men det är inte så konstigt. I en tid där exakta positionsangivelser blivit allt viktigare och det finns mer påtagliga saker att hänvisa till tappar de gamla platsnamnen sin betydelse. Det är självklart att byggnader och adresser är enklare att använda än en liten höjd eller skogsdunge men det har ju sina historiska nackdelar.

Personligen tycker jag att det är tråkigt när namn faller i glömska och jag skall försöka nämna fler här på bloggen. Sedan är det bara att hoppas att internet aldrig glömmer.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Erik skriver:

  http://digitaltmuseum.se/things/thing/S-UM/DIG000004

  Här finns en bild av vägarbete vid Knäppingen 1935 :-D

 2. Scribo skriver:

  Ja jäklar vilken schysst grävskopa :) Undrar om det går att få reda på vad det är för något. Bofors och Munktells byggde maskiner vid den här tiden men den kan lika gärna vara importerad.

 3. Lars Andersson skriver:

  Tackar för en jättetrevlig blogg!!
  Den maskin du visar vid knäppningen är nog en självlastande betongblandare.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar