KFUM-borgen

KFUM-borgen från 1911

KFUM-borgen är verkligen ett av de riktigt pampiga husen i Uppsala. Den är byggd i en blandning av nationalromantik och jugend vilket inte riktigt är min favoritstil när det gäller arkitektur men KFUM-borgen tycker jag är ett av de vackrare husen från epoken. Den pryder onekligen sin plats och i morgonljus blir det bara bättre.

Byggnaden är ritad av Axel Lindgren och jag läste någonstans att han hade Skytteanum som en lokal inspirationskälla. Den byggdes i etapper och den södra delen uppfördes först med förenings- och utbildningslokaler. Den norra delen något år senare med samlingslokal, lägenheter och en sjukhusdel. Invigningen skedde 1911.

Idag har man rustat upp huset och det innehåller konferenslokaler, bostäder och den kända Alfvénsalen. Här har kören Orphei Drängar sin hemvist och lite lustigt har man placerat statyn ODjuret i parken framför byggnaden.

I en av mina tidigare bloggposter så skrev jag om namnstriden angående parken vid S:t Eriks källa. Den fick slutligen heta Rosénparken och det andra namnet, Artediparken, gavs istället till den uppfräschade parken framför KFUM-borgen. Jag gissar att nu är alla glada igen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Äntligen! På din fina blogg hittade jag information om huset som Alfvénsalen ligger i. Jag har letat som en tok, men ingenstans fann jag vad huset hette eller vem som ritat det. Det enda jag kunde söka på var namnet Alfvénsalen, och det förknippades inte med KFUM-borgen någonstans. Utom på din blogg. Och ingen uppsalabo kunde jag hitta att fråga heller. Tack!

    Hoppas det är ok om jag länkar och tackar.

  2. Mats Ola Ottosson skriver:

    Vad bör man kalla huset numera? KFUM-borgen är ju inte längre ett bra namn. Vad anser ägaren att det bör heta?

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar