Bautastenar
Lillängen med sina bautastenar en tidig vårmorgon.
Bautastenar eller som man numera säger, rest sten, kan man hitta på flera platser runt Uppsala. Ordet bautasten kommer ursprungligen från Isländskans bautasteinn och betyder ”sten som är slagen ned i jorden” eller ”sten rest över en fallen krigare”. Ordet infördes i svenskan 1664 av Olof Verelius som då var professor i fäderneslandets antikviteter vid Uppsala Universitet.
I en avhandlig av Susanne Haugen så redogör hon för ordets utveckling från 1600-talet till nutid. Det som är lite spännande är ursprunget till varför vi börjat använda ordet bauta i bemärkelsen mycket stor, massor osv. Hon menar att vi har serieböckerna med Asterix & Obelix att tacka för detta. Bilder på Obelix ständigt bärandes på en stor bautasten kan säker ha skapa associeringarna. Böckerna dök upp någon gång på 70-talet och de första beläggen på att bauta har används som förstärkningsord är från 1985. Jag skall väl erkänna att jag själv länge gick i villfarelsen att ordet var något franskt låneord eftersom just nämnda böcker kom därifrån. Om ni vill fördjupa er lite mer hittar ni avhandlingen här.
En av de bättre platserna att titta på bautastenar är på Kvarnbofältet eller Lillängen som den också kallas. Den hittar ni sydväst om Stenhagen vid Läbybron. Jag tycker ni skall ta er en promenad i området och även njuta av den fina stenvalvsbron.
Dela med andra:![Dela på Facebook Facebook](http://www.scribo.se/blog/wp-content/themes/ScriboNew/images/facebook.png)
![Dela på Twitter Twitter](http://www.scribo.se/blog/wp-content/themes/ScriboNew/images/twitter.png)
![Dela på Bloggy Bloggy](http://www.scribo.se/blog/wp-content/themes/ScriboNew/images/bloggy.png)