Häradsvägen i Årsta

Häradsvägen i Årsta 1952 och cykelvägen idag.
Häradsvägen i Årsta 1952 och cykelvägen idag.

Efter min bloggpost om häradsvägen över Rosendalsfältet kom jag på att det finns ett spännande exempel på en bevarad häradsväg. Det är den gamla huvudvägen från Vaksala kyrkby ner till Slavsta. Idag är det en cykelväg och Jag har markerat en bit av vägen som går igenom den ursprungliga byn Årsta med rött i kartan här ovan.

gamla Slavstavägen genom Årsta

Det som är lite kul med just denna sträcka är hur utbyggnaden har förändrat området. Tidigare låg husens huvudentréer vända mot häradsvägen. När området expanderade vändes entréerna åt motsatt håll och de nya gatorna. Jag undrar vad husägarna tycket när deras ytterdörrar plötsligt pekade ut mot bakgården?

grind vid den gamla årstavägen, häradsväggrind vid den gamla årstavägen, häradsväg
grind vid den gamla årstavägen, häradsväg

Idag kan man faktisk hitta rester från den tidigare ordningen. Några grindar står kvar längs med cykelvägen och man kan nästan förnimma hur det kan ha sett ut en gång i tiden.

Karta från OpenStreetMap.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

6 kommentarer

 1. Mia skriver:

  Stämmer det att Häradsvägen i Årsta är Uppsalas äldsta väg som fortfarande är i bruk?

 2. Scribo skriver:

  Hej Mia. Häradsvägen i Årsta är säkert gammal men om den är äldst är det nog omöjligt att svara på. Först måste man ju känna till hur alla vägar gick och vart de låg i staden. Jag tror ingen idag kan säkert svara på detta. Till exempel häradsvägen över Rosendalfältet är också gammal men jag misstänker att ingen har kollat hur gammal den är. Personligen tror jag att Uppsalas äldsta vägar som fortfarande används hittar du tex. uppe på Ulltunaåsen. Innan vi hade ett ”riktigt” vägnät gick eller red man oftast där det var torrt. I nordsydlig riktning var det vanligt att man följde åsryggar.

 3. Mattias skriver:

  Intressant, men det verkar som den var längre. Vägen gick mellan Ulva kvarn och Danmarks kyrka om jag sett rätt på gamla kartor.

 4. Scribo skriver:

  Hej Mattias. Det stämmer att vägen var längre men jag tyckte att jag skulle hålla mig i trakterna för att göra det enklare för läsarna att lokalisera sig. Det var nog lite slarvigt att göra så.

 5. Per Åberg skriver:

  När blev den gamla Slavstavägen avstängd för biltrafik genom norra Slavsta? Jag har för mig att man kunde åka bil från Årsta hpl och hela vägen till Stångby så sent som i slutet av 80-talet. Vi brukade plocka bär där.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Staketet runt Ulleråkers sjukhus och att dokumentera det ointressanta - Scribo – perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar