Gotlandsparken och baggen
Kommunen har under de senaste åren rustat upp stränderna längs med Fyrisån på ett helt föredömligt sätt. Gotlandsparken är en av dessa fantastiska platser som låter en sitta ner och koppla av en stund.
Jag har försökt hitta information om parken och om den haft något annat namn innan den döptes till Gotlandsparken. Efter en hel del grävande har jag bara lyckats komma upp med ett mycket gammalt namn och ett vagt minne.
Gotlandsparken med kommunalt tvätteri. Foto: Alfred Dahlgren, 1901-02
För att börja med namnet. Det är Dammkilen och finns omnämnt redan 1671. På den tiden var parken bebyggd och namnet var ett kvartersnamn. Med all sannolikhet brann allt ned vid den stora stadsbranden 1702. Några nya byggnader uppfördes aldrig förutom ett tvätteri i slutet på 1800-talet.
Det där minnet då? På en gammal webbsida hittade jag namnet Åslänten. När jag såg det kändes det väldigt bekant. Namnet Gotlandsparken fastställdes 2001 och jag misstänker att Åslänten inte var ett officiellt namn, om det nu var ett namn. Är det någon av er läsare som känner igen det?
I parken står en vacker betongbagge som knyter an till parknamnet. Det är en variant av ”betongsugga” som används på Gotland istället för de fula trekantiga klumparna som vi oftast hittar här i Uppsala. Den överlämnades med pompa och ståt 2008 av Gotlands kommun till Gotlands nation som ett tack för deras arbete. Mig veterligen är det den enda baggen som officiellt har fått lämnat ön. Vi Uppsalabor får väl tacka och bocka för denna ynnest.
Dela med andra:
kl. 12:03
Dar Gotlands nation nu star fanns ett 4/5 vaningshus, det maste vara byggt pa tidigt 1900-tal av stilen att doma, det beskrivs aven som ett patricierhus. Har du nagon mer information och bilder av detta hus?
Tack for en mycket bra blogg!
kl. 17:49
Hej AB
Det huset som du beskriver tolkar jag som Gotlands nations gamla byggnad som fortfarande står kvar bakom nationens nuvarande byggnad. Det fick sin utformning i början av 1880-talet. Några förändringar har med all sannolikt skett sedan dess men de har jag ingen information om. När det kommer till patricierhus (kan slarvigt översättas med pampig överklassvilla för dem som undrar) så hittar jag kanske en förklaring. I den gamla nationsbyggnades sydöstra del ingår stora delar av franska språkmästaren J F de la Bourdonnières hus från 1788. Hoppas det gav lite information.
Det finns en hel del bilder på Gotlands nation i Digitala museet samlingar men jag har inte hittat någon som är tagen före 1882 som visar språkmästarens villa. Däremot hittade jag en teckning på villan. Det är det vita huset som sticker upp till vänster i teckningen. http://cult.ub.uu.se/kobas/jpeg/7148.jpg
kl. 19:13
Nej, det ar inte det huset jag syftar pa. Huset kan ses i detta flygfoto: http://www.upplandia.se/bilder/Uppsala/Uppsala%20-%20Flygfoton/slides/Uppsala%20-%20Flygfoto%201953,%20vykort.html
kl. 23:47
Menar du den höga byggnaden bredvid nationstomten? Det är ett bostadshus uppfört enligt ritningar från 1907 av Carl R Lindström. Det är det enda informationen som jag kan hitta. Det huset som står där idag byggdes 1965 så vi kan nog anta att det revs strax före detta. Det finns en bild där man ser huset till vänster om Gotlands nations nya hus (uppfört 1954). Länk till bilden.
kl. 10:29
Det huset ar det. Valdigt skralt med sa val information som bilder rorande den byggnaden. Pa natet i alla fall.