En gammal allé, Kungsängens gård och Glädjen

alle-gladjen.jpggladjen_besinmack.jpg

Jag vet inte om ni sett den förut men det finns en gammal allé vid den plats som historiskt sett kallas Glädjen. Numera ligger det en bensinmack här och på andra sidan gatan hittar ni allén.

Jag har gått och funderat på den där allén ganska länge men inte tagit mig tid till att kolla upp den. Häromdan satte jag mig ner och började leta information och som vanligt dök det upp saker som man inte väntat sig.

kungsangens_gard_vagnslider.jpg

Allén visade sig var en del av huvudvägen in till Kungsängens gård. Det som överraskade mig var att det som jag trodde var ett vagnslider visade sig vara en port för huvudvägen in till gården. Som ni ser på kartan från 1952 fick alla som kom norrifrån passera genom den.

kungsangens-gard-1952.jpg
Karta 1952

Vimpeln i toppen på ladan säger 1925 vilket stämmer med informationen i Svenska Gods och Gårdar. Här nämns det att en loge och lada uppförs detta år. Gården är äldre och verkar vara uppförd runt 1860 men ni kan läsa mer om den här.

Jag hade hoppats att jag skulle hitta något om Glädjen. Tyvärr visade det sig att det var ganska tunnsått med information. En uppgift säger att namnet skall finnas markerat i en karta från 1699. Tyvärr har jag  inte lyckats hitta den.

kungsangens-gard-1947.jpg
Kungsängens gård. Glädjen i fonden uppe till höger. Foto: Flygtrafik AB, 1947 (crop)

gladjen-flyttar.jpg

På 1700-talet flyttas Glädjen norrut. I en gammal karta från 1763 hittar vi både Gamla och Nya Glädjen. Det som är skumt är att i en karta från 1816 så har Glädjen flyttat tillbaka. Här har nämligen Gamla och Nya Glädjen bytt plats.

I några kungörelser från 1830-talet nämner man ” Värdshuset Glädjen 1/8 mil från Kungsängstullen”. Tydligen fanns det en krog här och enligt kungörelserna hölls auktioner här ute där man sålde mark och egendomar.

gladjen-1860-talet.jpg
Glädjen 1860-talet. Foto: Okänd (crop)

Slutligen hittade jag en bild från 1860-talet där man kan kan se Glädjen i fonden. Det är extra kul när man kan hitta så här gamla bilder på något.

Kungsängens gård på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

8 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Glädjen-nöden-pinan-vilan…
  Ja det är ju lite underliga namn ibland. Fortsätter man Kungsängsleden från Glädjen till trafikljusen vid Beijerbygg så har man NÖDEN på höger sida. Sväng där mot Sävja och strax före man korsar Sävjaån ligger PINAN på högersida. Men förtvivla inte för strax är du i Sävja där VILAN ligger.

  Vore ju roligt om någon vet en förklaring/historia till dessa namn.
  Alla namnen finns på 1763 års karta så de är ganska gamla boställen.
  Någon karta från 1699 har jag inte heller sett.

  Karta från 1800 talet med alla ställena utsatta:
  http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&archive=RAK&sd_base=rak2&sd_ktun=52414b5f4a3131322d38342d37&archive=RAK

 2. Scribo skriver:

  Det finns inte så många förklaringar till namnen utan man skall nog titta på dem ifrån en annan vinkel. Det saknas fakta och man utgår från erfarenheter från liknande namn i andra delar av landet.

  I namnspalten, UNT 1991-05-21, skriver Eva Brylla från Ortnamnsarkivet om namnen. Hon menar att de tillhör en typ av skämtsamma namn som faller under kategorin fantasinamn. Dessa kommer ibland i serie, eller namngrupper som hon kallar dem.

  Lite information nämns i texten. Nöden har tidvis kallats Grönvik och ängsvaktartorpet Pinan hette tidigare Kopinan. Här spekulerar man även om namnen kan ha sitt ursprung i att marken var svårarbetad och hon tar upp andra exempel på detta.

  Vilan anses vara ett namn som är knutet till en önskan eller förhoppning. 1858 köpte akademiadjunkten Fredrik Afzelius mark från Sävja och lät uppföra en gård som döptes till Hvilan. Valet av namnet Vilan kan säkert ha inspirerats av de tidigare namnen Glädjen-Nöden-Pinan men även Lugnet som ligger ner mot Flottsund. Mats Wahlberg nämner detta i boken Uppsalas gatunamn.

  Jag citerar även en text om Pinan i Unt 2006-12-17 ”Gården ingick redan på 1700-talet i en rad gårdar med tillståndsnamn. Glädjen låg närmast stadskärnan och beskrevs som platsen där solen stekte, därefter låg Nöden där jorden inte var så bördig, det blåsiga ängsvaktarbostället Pinan och sist de lugnare Vilan och Lugnet.

  http://www.unt.se/uppsala/bybor-ofta-kallsinninga-till-lustiga-ortnamn-405671.aspx

 3. Mira skriver:

  Intressant!

 4. tommyO skriver:

  Glädjen 1699.
  Kan det möjligen vara dessa kartor från detta år som du sökt , en sk ”redovisning” på 11 sidor.
  På blad 3 hittar man längst till höger, (mellan två fält numrerade 23 resp 1) ett hus och det ser ut att vara Glädjen?
  http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&archive=LMS&nbOfImages=11&sd_base=lms2&sd_ktun=4c4d535f4237302d313a3130

  Nöden tycks vara minst lika gammal, denna karta har Nöden utmärkt men kartan är inte årtalsplacerad. Men den ser gammal ut
  http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?showmap=true&archive=LMS&nbOfImages=1&sd_base=lms2&sd_ktun=4c4d535f4237302d313a34

 5. Scribo skriver:

  Tack tommyO. Det är självklart denna karta det handlar om. Lustigt att jag inte hittade den då jag skrev inlägget.

 6. JB skriver:

  En bild från 1967 visar att allén på den tiden fortsatte även söder om nuvarande Kungsängsleden. http://www.postvagnen.com/forum/index.php?id=1047881

 7. Scribo skriver:

  Hej JB
  En fantastisk bild. Tack! Ja så måste det vara. Man skymtar Danmarks kyrka mellan träden.

 8. CR skriver:

  upplandia.se finns inte mer, så länken till sidan om Kungsängens gård är död. Men Wayback Machine har den arkiverad.

  Ville bara lägga in en fungernade länk.
  https://web.archive.org/web/20130115090203/http://www.upplandia.se/Danmark_Kungsangens_gard.htm

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar