Husen som inte blev klara

Ej färdibyggt hus på Sysslomansgatan i UppsalaEj färdibyggt hus på Drottninggatan i Uppsala

Det var ett tag sedan jag vandrade runt i Uppsala centrum och det kanske är dags att nyupptäcka denna del. Lyfter man blicken ovanför skyltfönstren finns det mycket att se och oftast blir man glatt överraskad. Ibland krävs det lite mera tålamod och själv kan jag gå samma gata flera gånger och ändå upptäcka nya saker och det kan vara allt från tokiga skorstenar till texter och spännande utsmyckningar.

De här två byggnaderna tycker jag är typexempel på spännande saker som man kan hitta i staden. Det är uppenbart att huset på den första bilden inte är färdigbyggt men det är betydligt svårare att se det på det andra huset. Båda har mittenpartier som inte är centrerade och det saknas några rader fönster på ena sidan. Tyvärr har jag inte hittat något om varför de inte blev klara men det gör inte detta mindre originellt. Hur ofta bygger man halvfärdiga hus numera?

Huset på den översta bilden har adressen Sysslomansgatan 9 och är uppfört enligt ritningar godkända 1888. Arkitekten var Carl Axel Ekholm som var stadsarkitekt vid tiden. Bottenvåningen gjordes om till affärslokaler 1937 enligt ritningar av Gunnar Leche.

Det andra huset är uppfört enligt osignerade ritningar godkända 1886 och ligger på Drottninggatan 14. Det var meningen att det skulle fortsätta ända fram till korsningen Nedre Slottsgatan men så blev det inte. Här hittar vi istället det pampiga Fabriks- och Hantverksföreningens hus vilket stod klart 1915.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

  1. Zalme skriver:

    Det övre huset ligger som bekant mitt emot Uplands nations trädgård. Jag kan minnas många sommarkvällar då man suttit i trädgården och spekulerat över husets utseende och den förklaring som jag har hört är helt enkelt att pengarna tog slut.

    Husets byggmästare och senare hyresgäster skall för övrigt ha varit mindre glada över att nationen låg mitt emot, med allt stök det kan ha inneburit. Känslorna har varit besvarade, vi på nationen har nämligen länge irriterat oss på den bristande symmetrin. Till Uplands nations försvar kan man bara säga att vi var först på platsen.

  2. Scribo skriver:

    Hej Zalme
    Ja man kan ju misstänka att det var pengar det stupade på eller att grannen inte ville sälja. Jag skall väl också erkänna att jag säkert har hjälpt till att försämra grannsämjan även om det var länge sedan. Några öl har det slunkit ner vid besöken i trädgården.

  3. tommyO skriver:

    Ett hus som blev färdigt men inte fick någon dörr.
    se: http://goo.gl/maps/XlIR1
    På Trädgårdsgatan 3, mellan gamla Stadshotellet och Oxenstiernskahuset finns ett hus utan ingång. Byggdes väl som annex till hotellet under senare hälften av 1800t och ingången var genom hotellet antar jag. Nu verkar man ta sig in från Oxenstiernska där Juridicum huserar.
    Lite märkligt ändå att man byggde så.
    Kanske vet du mera Scribo?

  4. Scribo skriver:

    Hej tommyO. Orsaken till att den saknar dör är precis som du säger, byggnaden uppfördes som ett annex till Stadshotellet och därför behövdes det antagligen inte någon dörr. Jag håller med om att det ser lite udda ut och själv hade jag inte sett det. Kul när sådana här saker uppmärksammas. För övrigt skall byggnaden ha uppförts 1876. 1979-80 byggde man om och inredde lokalerna för Juridiska fakulteten.

  5. Richard skriver:

    Ni har missat det uppenbara: Att det handlar om olika fastigheter. På 1880- och 1890-talen fanns det ett viss trend att ett helt kvarter längs med samma gata skulle få enhetlig fasad, även om det var indelat i olika fastigheter. Med tanke på den tidens nyrenässans som kunde flyta ut i hela orgier av pråliga utsmyckningar så kunde det annars se förskräckligt rörigt ut om dessa utsmyckningar spretade åt olika håll. Att sedan konjunkturer och olika byggherrars enskilda ekonomiska förhållanden gjorde att inte alla fastigheter bebyggdes enligt plan förde med sig sådana här resultat. Husen på bilderna är med andra ord färdigbygga, medan husen bredvid aldrig byggdes.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar