Blå huset, Lasseby gärde

Blå huset i kvarteret Lasseby gärde

För några veckor sedan skrev ett inlägg om Lasseby gärde där jag berömde färgen på det blå huset. Nu har jag hittat en lite historia om färgsättningen i boken Det gröna Uppsala.

När man skulle flytta in i området var de nya hyresgästerna inte lika entusiastiska över färgen som arkitekten. Några upprörda personer ville till och med starta en insamling för att kunna måla om huset. På frågan om hur Gunnar Leche kunnat välja den ”befängda” färgen svarade han att han som liten hade haft en färglåda där just den blåa färgen hade kommit bort. Efter detta var han väldigt förtjust i blått.

Jag är glad att man valde att behålla huset som det var för sådana här små färgklickar livar upp våra ofta ganska trista bostadsgårdar. Det är inte den första byggnaden som Leche uppför i just den här blåa färgen. 1920 ritade han ett personalbostadshus vid Östra station som kallades Blåkulla men det är rivet sedan länge.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

7 kommentarer

  1. Anna-Lena Svedlund skriver:

    Var ligger Lasse by gärde adress//karta blå huset?
    Hälsningar A-L

  2. Scribo skriver:

    Jag tror att adressen är Birkagatan 12 i Uppsala

  3. Nicklas Söderberg skriver:

    Jaha, intressant.

    Jag bodde på Birkagatan 10 för många år sedan och då fick jag det berättat att färgen på de olika husen var för barnen skulle hitta hem lättare till sitt hus.
    Husen var bland de första husen Uppsalahem byggde enligt samma källa.

  4. Johnny Riert skriver:

    Husen på vid Birkagatan murades upp i tegel och tegel bars upp på ryggen av arbetarna. Från början eldades pannorna i panncentralen under nuvarande tvättstugan med kol. Det var ett stort skådespel för barnen när kolbilen kom och fyllde kolboxarna. Sen skulle all slagg hämtas vilken hissades upp i slaggkärl och forslades bort med lastbil. Eldningen sköttes av en ensam maskinist som fick elda under dygnets alla timmar i olika perioder.

  5. Leif Wahlström skriver:

    Man öppnar alltid ögonen lite extra när Lasseby dyker upp. Jag bodde i den långa kåken under min uppväxt. (född -47).
    Färgen på husen använde vi ungar för att geografiskt beskriva vart vi skulle eller var vi varit. Lekparken vid ”gula”, bakom ”blåa”, bakom ”gröna”. Mer sällan bakom ”röda” för där var Karlsrogatan. Man man bodde i ”röda”, ”gröna” etc.
    Att färgerna tillkom för ungarnas skull, var en myt, men ungarna använde begreppen.
    Plaskdammen var flitigt använd och vi dök t.o.m. trots att den bara var 30 cm djup intill kanten. Något djupare i mitten där avloppet fanns. Dyktekniken liknade att ”kasta macka” med sten. Det gällde att inte komma under ytan – där var botten. Det fanns en dusch bredvid och en dricksfontän. Intill detta fanns en låst låda med leksaker som Friluftsfrämjandet ägde och kom ut ibland och lånade ut leksaker ifrån. Runt om fanns det stora pilträd som vi alla klättrade i.

  6. Margareta Olsson (Eriksson) skriver:

    Det är lika roligt varje gång när jag ser att det skrivs om Lasseby.
    Jag bodde i långa huset på 18 a.

    Det var jättekul att växa upp där, fanns alltid barn i lekparken och på sommaren var det plaskdammen som gällde.

    Jag träffade Gerd som bodde i Blåkulla för en vecka sen och hon nämnde att dom håller på att fixa en träff för oss som växte upp i Lasseby

  7. GUN JONSSON skriver:

    Jag saknade de som bodde i 16, 14 på *Birkaträffen” Marita. Roland. Gunilla. Britt Var var ni? Ville så gärna träffa er.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar