Timrade hus i Uppsala
I en tidigare diskussion på den här bloggen funderade vi på om det fanns några trähus kvar som fortfarande hade en fasad av timmer. En läsare tipsade om ovanstående byggnad vid Alsikegatan 6. Den ligger visserligen inte mitt i centrum men frågan är om vi hittar någon mer centralt byggnad?
Det som är lite spännande är att Uppsala faktiskt hade ovanligt många timrade hus på 1800-talet. Till skillnad från andra städer uppförde man många gånger husen utan att klä dem med något. Orsaken till detta är okänt men när de väl fick sin panel var det ofta i samband med reparationer. Källa: Uppsala stadsbild, Ola Ehn. Det är lite synd att detta fenomen inte återspeglas i staden idag.
Det finns inte mycket information om denna gård men det stora huset byggdes på 1800-talet som tjänstebostad åt järnvägspersonal. Uthuset var bland annat svinstia, tvätt och vedbod. Det finns även ett mindre bostadshus i änden av gårdsplanen som uppfördes 1925. Jag försökte knacka på när jag var där men ingen var hemma. Någon som vet mer?
Tipstack Magnus G :)
Dela med andra:
kl. 1:03
Det ser ut att vara en massa hål i timret. Jag misstänker att det har suttit ”piggar” där och att fasaderna en gång varit putsade.
kl. 5:59
Hej Anders. Jag tror inte att detta uthus har varit putsat. Det finns nämligen mycket timmer på denna byggnad som inte har några hål. Inte lätt att se på dessa två bilder men det är en kompott av olika kvaliteter. Jag misstänker att man återanvänt timmer från någon tidigare byggnad när man uppförde uthuset.
kl. 21:41
Ja, så kan det vara. Timmerstockarna kan vara återanvända från ett reveterat hus.
kl. 16:48
Uthuset var reveterat så att det liknade huvudbyggnaden. Fönstren på långsidan, eller åtminstone de flesta, sitter i hålen efter boddörrar. Det fanns också en sluten sadeltäckt farstu framför dörren närmast gatan. Har för mig huset byggdes om i slutet på åttiotalet eller däromkring.
kl. 16:53
Om det finns ont om pigghål i timret kanske det beror på att en del är utbytt. Huset var i varje fall i bra dåligt skick före ombyggnaden. (Farstun kan ha bedömts bortom räddning.) Eller om hönsnätet räckte till för att överbrygga mellanrummen?
kl. 17:22
Eller om det var mot slutet på nittiotalet det byggdes om. Nåja, någon annan kanske vet mer.
kl. 20:22
Hej zx. Tack för kommentarerna och den mycket intressanta informationen. Jag hade ingen aning om att huset tidigare varit putsat och tackar för att du redde ut detta. Det sätter byggnaden i en annan kategori då det inte varit ett hus med friliggande timmer sedan starten, även om jag misstänker att det under en period var det innan byggnaden satte sig.
kl. 21:53
Det finns ett hus på Svartbäcksgatan 23 där man ser timret i en öppning in mot gården:
http://goo.gl/maps/p424C
Det finns alltså fortfarande 2012 synligt timmer i centrala Uppsala!
kl. 19:12
@Anders. Jag var där och tittade i helgen och visst är timret synligt inne i portgången. Kul att se. Innergårdens fasader var dock ordentligt panelade.
kl. 14:16
Timrat med stående timmer är Stallbyggnaderna i Skytteanska Trädgården.
Ovanligt , och byggnaden är från 1700-talets senare del.
Används idag som förråd.
Skytteanska trädgården är den enda kvarvarande delen av stadens 1600-tals stadsgårdar. Gårfuktiga dagar är ingen höjdare men rekommenderas ett besök till våren/sommaren då den är en undanskymd ”oas” i centrala Uppsala.
Du kommer dit via Valvgatan och ingång genom Atterbomskahusets ”träportar”
Är bara öppet dagtid och vardagar
kl. 23:07
Spännande tommyO. Jag har inte tänkt på det huset tidigare. Jag får helt enkelt ge mig dit och titta. Det vore trevligt att få uppdatera det här inlägget med lite ny information och bilder.
kl. 15:33
Råkade gå in på en gård i vintras och Övreslottsgatan 18 innehåller en överaskning om man går in på gården bredvid: Övreslottsg 20
se karta: http://goo.gl/maps/JVXjw
Huset är mot gatan reverterat och gulmålat.
Insidan däremot; bara timmer och riktigt skogsgrått så det har nog varit så sedan huset byggdes i början på 1800talet
Skickar bilder från insidan till Scribo
kl. 6:05
Spännande och tack tommyO. Jag måste ta mig tid att gå ut och fotografera detta. Det är ju fler timmerhus som du tipsat om som jag behöver ta bilder på.
kl. 2:07
hej,..föreningen verkstan, RSMH, köpte gården på alsikegatan 6, 1986, då började medlemmar att rusta upp stora huset så gott man kunde,det finns historik och föreningen har samlat data om gården. det huset som var i sämst kondition var uthuset, som vid den tiden var reverterad med puts.., huset utdömt av nån besiktningsman., det fanns många fuktskador, eftersom man inte hade lagat stora sprickor i fasaden, tågen har passerat under många år , och huset lutar 30-40 cm åt rälsen till !!., .efter att ha varit 3 -4 år i stockholm och gått båtbyggarutbildning på skeppsholmen, så fick jag lust och kraft att börja rusta uthuset och göra det till ett snickeri. huset är byggd med stående timmer och på detta 5 -6 varv med liggande timmer,det timmer som har pigghåll är husets ursprungliga, det andra hämtade jag från en stor bondgård i sunnersta som revs just vid den tiden, golv, golv bjälkar och fönster hämtades från gluten ,på kortsidan mot inne gården fanns 5 stycken utedass, huset delas av en tegel mur och mot denna finns murad en stor , upprustad och full fungerande bakugn, min vän torsten har rustat upp den, och det har bakats väldigt goda limpor där.i bagarstugan var golvet av betong, och där fanns ett gjutet badkar i ena hörnet och också en pannmur i en annan.dem är borta nu och golvet bytt till gamla fina furuplank med fjäder, från sunnersta gård.ovanför bageriet gjorde jag i ordning ett rum med ved kamin, och där bodde jag med min dotter clara under hennes 4 första år.bygget tog mej 5-6 år, det var väldigt lärorikt.., och visst blev det ett snickeri..! … snickeri koltrasten,…. koltrastens sång när eftermiddag börjar bli kväll..,lukten av tjära och trä…, solen som darrar ner bakom kafferosteriet….,underbart.!
kl. 18:01
Tack Alberto. Jag är väldigt tacksam för att du tog dig tid att berätta lite mer om byggnaderna.