Spamproblem

en burk SPAM

Kära läsare, jag börjar med budskapet. Om ni har problem med att lämna kommentarer här på bloggen skulle jag vara tacksam om ni meddelade mig. Mailadressen hittar ni på sidan ”Om Scribo”.

Jag har drabbats av spamkommentarer under en längre tid. Tidigare använde jag mig av Askimet som spamskydd vilket antagligen är det mest använda tillägget till WordPress. Den fångade upp allt men sparade spamkommentarerna i en modereringskö. Det visade sig att med jämna mellanrum hamnade även helt legitima kommentarer i filtret vilket gjorde att jag inte vågade rensa kön automatiskt.

Det här kunde jag hantera när det bara kom ett fåtal skräpkommentarer i veckan. Nu bombarderas jag med ibland flera hundra per dag och då börjar det bli tidsödande att se om Askimet har gjort några felbedömningar.

Efter en noggrann undersökning har jag nu bytt till ett spamskydd som heter Anti-spam. Det smarta med den här pluginen är att den lägger till några dolda fält i kommentarsfunktionen som en vanlig besökare inte ser. Det mesta av skräpkommentarerna genereras maskinellt och dessa spambotar försöker fylla i alla fält, även de dolda. Det här resulterar i att det blir enkelt för spamskyddet att rensa bort dessa kommentarer.

Efter bytet har jag gått från hundratals skräpkommentarer i veckan till noll, nada. Vilken befrielse! En annan fördel med det nya tillägget är att man inte behöver trixa med några inställningar. Det verkar som om allt fungerar men man blir alltid lite orolig när man installera en ny plugin, det är därför jag frågar.

Om ni är sugna på att byta spamskydd tänk på att just det här tillägget inte fungerar för alla. Det är inte kompatibelt med vissa kommentarstillägg som till exempel Jetpack Comments och vissa kontaktformulärer.

PS. Jag köpte en burk SPAM för att ta en bild till inlägget. Nu undrar jag om ni har några tillagningstips då jag aldrig ätit detta tidigare. Ingen brådska, sista förbrukningsdag är i mitten på 2016 :)

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. Mira skriver:

  Hi! Why not try spam, eggs, bacon, spam, sausage, ham and spam? (F’låt! Kunde inte låta bli…)

 2. Scribo skriver:

  :) Haha. Som en riktig viking borde jag brista ut i sång, spam spam spam…

  En numera ganska okänd sak är att ”in the beginning of the internet era” etablerades en överenskommelse att produkten SPAM skulle få ensamrätt på att skriva sitt namn med stora bokstäver. Idag vet jag inte om man hedrar detta men jag får väl påminna folk :)

 3. Hans Pettersson skriver:

  Spam är ett jävla skit. Snart har vi baxat det…
  Men det ser rätt gott ut!

 4. tommyO skriver:

  Säkerhetskopierar du bloggen ?? Ser på Mirasmirakel att stockholmsgrönarum har blivit kidnappad och släckt. Stadsträdgårdsmästaren har lagt ner en hel det kunnande o jobb på denna och din blogg med allt innehåll är ju också för värdefull för att försvinna. Du har väl allt kopierat??

 5. Scribo skriver:

  Japp, här finns det kopior i mängder. Min blogg kraschade för många år sedan och då hade jag bara delvis backat upp den. Som tur var kom jag på att Google har alla indexerade sidor i sitt ”cash” några dagar. Jag sökte efter varje sida och lyckade återskapa texterna.

  Jag har bloggen på ett webbhotell och inte på en gratisblogg. Det kostar lite pengar men de garanterar att de skall finnas en backup.

  Tråkigt med Slottsträdgårdsmästaren. Det är en fin blogg och jag hoppas att han kan komma igång igen.
  Uppdatering: Han verkar vara tillbaka på ny adress http://gardener.blogg.se/

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar