Gör Kapområdet till badplats

Personer badar i offentliga fontäner

Gör genast Kapområdet till badplats. Kap skulle kunna bli en fantastisk badplats i centrala Uppsala. Området är underutnyttjat och som badplats skulle den bli ett fantastiskt lyft för staden. Badplatsen skulle inte bara vara en anledning att stanna kvar i staden under varma sommardagar utan även en perfekt avslutning på stråket med Stadsparken och Studenternas. Om en ny bro byggs över ån kommer dessutom alla boende i de nya kvarteren i Kungsängen få en badplats på promenadavstånd.

Behåll Skateboardrampen, lägg till badminton- och volleybollplaner och fixa gräsmattan. Åkanten görs inordning och ett litet staket sätts upp för att hålla barnen på rätt sida. Självklart bör man öppna en sommarrestaurang med picknickbord för alla och kanske uthyrning av solstolar. När platsen blivit etablerad är det är bara fantasin som sätter begränsningar, hoppborgar, Kubbturneringar, kvällspelnigar med lokala band, midsommarfirande osv.

Eftersom jag tror att de flesta inte lockas av ett bad i Fyrisån ska platsens huvudattraktion vara en stor ”badfontän”. Den kommer garanterat att bli barnens favorit för vem älskade inte att springa i vattenspridaren som liten? Självklart kan även vuxna som legat för länge i solen finna svalka i fontänen.

Min gissning är att denna lösning är ganska underhållsfri och inte alltför kostsam för kommunen. Då man inte bygger något skrymmande och fontänen bara är en stor stenlagd yta kan området även i fortsättningen användas för utomhuskonserter och liknade arrangemang.

Bilder från Wikimedia Commons (CC).
Cred till: Bev Sykes, Nils Fretwurst, Joe Mabel.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Eric Thärnström skriver:

  Ett litet bekymmer: Kap ligger mitt emot reningsverket. Det är ett bekymmer som egentligen drabbar hela området, men just en badplats… Men det förstås, vattenfontäner av det slag som visas ovan kan gärna få vara en del av en badplats, eller någon annan öppen plats! Människor älskar ju vatten.

 2. Scribo skriver:

  Jag vet att det finns zoner runt anläggningar som tex ett reningsverk där bostäder och även annan verksamhet inte bör placeras. I sanningens namn så luktar det vissa dagar kraftigt i centrum från reningsverket, Kungsängens gård och Lindvalls kaffe men det är väldigt sällan. Badplatsen är därför en perfekt kompromiss för den bör kunna drivas utan permanent personal vilket jag gissar löser problemet. De dagar det luktar får man hålla sig därifrån och information om vindriktning går att presentera på tex. en webbsida.

 3. Anders skriver:

  Badplats på Kap är en toppenidé!!!

  Uppsala är ju olidligt varma sommardagar. De få badplatser som ligger nära stan är överfulla och för den delen är det inte alla barnfamiljer som kan ta bilen till något bra ställe.

  Bygg enklare bad på fler ställen i staden. Årsta, Gränby, Stenhagen, Gottsunda etc behöver alla bassänger.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar