Galgbacken i Uppsala, del 2
Jag har äntligen hittat skifteskartan från 1849-50 som jag nämnde i mitt tidigare inlägg om Galgbacken i Uppsala. Efter ett envist letande i den över 800 sidor långa dokumentationen som tillhör kartan så hittade jag texten ”1710 Dito, Justitia-plats”. Detta gör att vi kan peka ut avrättningsplatsen och jag har markerat området med en gul pil (se bilden).
På skifteskartan från 1849-50 ligger avrättningsplatsen mellan åsbackarna och inte på den södra kullen, Galgbacken, som den verkar göra på kartan från 1699. Nu är väl det inte så anmärkningsvärt om man under åren har flyttat runt avrättningsplatsen. Det skiljer ju 150 år mellan kartorna och det har säkert skett flera förändringar här eftersom området har används som grustag.
I Riksantikvarieämbetets databas finns det ett område som ligger lite väster om Domarringens skola och som passar bra överens med 1800-talets galgbacke. ”Område med gropar – vid grustäkt kvarlämnade partier”, RAÄ-nummer Uppsala 32:2. Det låter som något jag ska åka ut och titta på när snön har försvunnit.
Dela med andra:
kl. 22:12
Var vänlig och läs min kommentar i del 1.
kl. 21:17
Jag gick på Domarringens skola som barn, och det fanns en ganska brant backe som jag tror låg ungefär där Bärbyleden skär igenom Swedenborgsgatans förlängning. Det fanns en kal del av åsen, pga att kraftledningen gick där, som fungerade som pulkbacke. Den kallades hursomhelst för ”Galgbacken” om jag minns och fattade rätt. Sandtaget låg då väster om skolan och var förbjudet område och en spännande lekplats.
kl. 17:06
Stort tack för din intressanta blogg!
Jag skulle vilja titta närmare på kartan du nämner i detta inlägg, skifteskartan från 1849-50 med dokumentation, men lyckas inte hitta den i Historiska kartor. Minns du hur du sökte fram kartan?