Fyrisån, högt och lågt

När jag bläddrade bland mina bilder insåg jag att jag kunde göra en lite jämförelse av vattenståndet i Fyrisån. Bilderna på vårfloden är tagna i april i år och de andra för ungefär tre veckor sedan. Enligt statistiken på Fyrisåns webbplats har jag har lyckats ganska bra med att pricka in de högsta och lägsta nivåerna.

På bilderna med högt vattenstånd är nivån runt 95 centimeter över Islandsfallets tröskel och det är bara 10 centimeter under toppnoteringen i år. På dem med lågt vatten är nivån 15 centimeter över tröskeln vilket är precis innan regnen började här i Uppsala. Rekordet är 140 centimeter 1898 och tittar man på bilderna kan man misstänka att en del av stränderna skulle få följa med ut i Ekoln om det hände igen.

Högt vatten i Fyrisån nedanför StadsträdgårdenLågt vatten i Fyrisån nedanför Stadsträdgården

Asptrappan vid Islandsfallet. Här ser man tydligt att det är lite mer fart på vattnet under vårfloden.

Högt och lågt vatten vid fisktrappan nedanför Islandsfallet

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

  1. Mira skriver:

    Jag älskar jämförelsebilder! Asptrappan? Är det en laxtrappa eller en asptrappa eller vad är den bra för?

  2. Scribo skriver:

    Oj, det blev nog lite lokalt formulerat där :) Det är en fisktrappa men den är byggd i huvudsak för att hjälpa vår landskapsfisk aspen upp i ån för att leka. Här i Uppsala kallas de (vi har två) för asptrappor, även i lokalpressen, trots att det är vanliga fisktrappor.

    Ja visst är jämförelsebilder kul. Det finns nästan ingen ursäkt för att inte ha fler när jag tänker på det :)

  3. Scribo skriver:

    Nu har jag läst på lite. Trapporna är specialanpassade för aspen som är en dålig ”klättrare” i jämförelse med t ex. laxen. Det är nog förklaringen till att de kallas för asptrappor och inget annat. En fördel är att detta även tillåter en hel del andra arter att slinka upp i ån.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Översvämningar och vårfloder i Uppsala stad - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar