Bryggeriet Holmen
Ibland glömmer man bort vilken historia det finns bakom många av våra äldre byggnader. Ta det här huset som idag är en del av företaget Bil 3:an i Boländerna. Här låg tidigare bryggeriet Holmen.
Bryggeriet startade redan i mitten på 1700-talet i kvarteret Holmen vid Fyris torg, därav namnet. Huvudsakliga tillverkningen var öl och svagdricka och det skall ha skett i något av husen bakom Gillbergska genomfarten. Efter ett antal ägarbyten flyttades tillverkningen 1907 till kv. Njord, nuvarande Kvarnens köpcentrum. Här slogs det ihop med ett annat bryggeri och bytte ägare ytterligare några gånger. Slutligen flyttade man ut till byggnaden på Säbygatan 3 som ni ser på bilden ovan. Anläggningen uppfördes 1935 och var då något av det modernaste man kunde bygga. Man började snart tillverka läsk och i slutet av 1940-talet pumpade man ut en miljon läskedrycker och 800 000 lite svagdricka. Ölproduktionen var då nerlagd. Den tekniska utvecklingen gick dock snabbt och konkurrensen hårdnade. 1958/59 tvingades man tyvärr slå igen portarna.
Visst är det spännande? Vi har många sådana här byggnader i Uppsala som lever ett anonymt liv och som jag hoppas kunna nämna här på bloggen. Det var en sak till… Det sägs att Carl Michael Bellman var och smakade på Holmens öl. In sin visa ”Mowitz skall bli student” nämner han ”Kyronii öl”. Detta menar man är en hyllning till krögaren Nils Kyronius som hade anknytning till bryggeriet. Vem vet, kanske är det sant.
Fotograf svartvita bilden: Axel Sagerholm 1935.
Dela med andra:
kl. 10:03
Spännande! Emotser med förväntan vidare inlägg i ämnet!
kl. 12:10
Det låter kanske konstigt men det gör jag också :) Jag har valt att angripa utmaningen lite annorlunda men låt mig återkomma om det. Jag såg att den första bilden inte funkade men det skall vara fixat nu.
kl. 16:23
Möjligt att du får två kommentarer för det blev nåt knas när jag skulle posta den första. Och det jag skrev var följande: Jag passerade detta hus idag och funderade på vad som hade varit där tidigare. Så kommer jag hit och får svar! :)
Jag ser också fram emot en fortsättning på detta ämne!
kl. 0:28
Mm, men det måste ju ha varit någon annan verksamhet i huset tidigare. Bryggeriet flyttade alltså dit 1935 och satte säkert in en ultramodern anläggning därinne, men själva byggnaden borde vara decennier äldre.
kl. 20:48
Hej Magnus. Jag har svårt att avgöra hur gammal byggnaden är och dessutom är det nästan omöjligt att hitta något skrivet om Boländerna. I boken ”Industristaden Uppsala” av Roland Agius står det dock följande ”1935 flyttades företaget av Emil Gustafsson och V. E. Nyström till ett nybyggt fabrikskomplex vid Säbygatan 3.” vilket borde betyda att det byggdes åt bryggeriet.
kl. 17:30
Ja så måste det varit Magnus. Lite svårt att avgöra vad utifrån en exteriör besiktning..
[Namnlänk borttagen]
kl. 14:57
Jag växte upp bredvid ett bryggeri. Jag kommer ihåg de stora fönstren i rummet med de stora bryggbehållarna. Det är svårt att tänka sig en annan verksamhet som skulle ha haft lämpliga lokaler, så att man enbart kunde flytta in i huset.
kl. 15:03
Jag har en nöt att knäcka. Roland Agius och jag har pratat kakelfabriker i Uppsala. Det skulle ha funnits en till i Luthagen, namnet Wallén nämdes. Den skulle ha hetat Upsala Gamla Kakelfabrik och har tillverkat enklare kakelugnar. Denna kakelfabrik skulle ha funnits före Uppsala Nya Kakelfabrik som grundades 1880 på Blomgatan 9, Erikslund nr. 17 och 18, i kv Astronomen. Vet du eller någon om detta?
kl. 19:14
Tyvärr har jag inte läst något om Upsala Gamla Kakelfabrik. Är det någon som har koll på dessa saker så är det nog Agius :) Jag hittade dock ett dokument i Lantmäteriets historiska kartor. Här är en kallelse från St Eriks kakelfabrik angående Erikslund nr. 17 och 18. Det verkar som om man fastslår några tomtgränser 1897.
http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?archive=REG&showmap=true&searchType=v&nbOfImages=5&sd_base=k03u&sd_ktun=00042isz
kl. 10:20
Tack så mycket – jag har varit i kontakt med Lantmäteriet och tittat på stadsplaner och fastighetskartor. Jag har dess nu utskriven över Erikslund Nr 17 och Nr 18.
Det fanns också Upsala Nya Kakelfabriken på Blomgatan 9, från 1859 – 1888. Vet du något om den?
kl. 15:40
Denna länk http://www.signaturer.se/Porslin/Lankar/sterik.htm säger att Upsala Nya Kakelfabrik bytte namn till S:t Eriks kakelfabrik osv. Ett tips är att kontakta S:t Eriks ute i Librobäck och fråga om du får rota i deras arkiv. Ofta brukar det finnas några eldsjälar på sådana gamla företag som kan hjälpa till. Det är dessutom inte helt omöjligt att någon redan skrivit om företagets historia i bokform eller interntidning. Har du tur finns det även information i böcker om Upsala Ekeby eftersom de köpte upp företaget.
Jag såg i ”Uppsalas gatunamn” att Blomgatan fått sitt namn av murarmästare E. J. Blomkvist som 1884 byggde ett hus vid nr 3 och senare vid nr 10. Det känns som det finns ett samband här :)
PS. ägaren av sidan http://www.signaturer.se kanske vet mer.
kl. 20:59
S:t Eriks arkiv fram till 1937 finns hos landsarkivet. Man måste ha specialtillstånd för att gå igenom det. Jag har den och har inte hittat vad jag sökte:(Men tack ändå.
kl. 23:49
Aj vad tråkigt. Det kändes ju som en säker källa… Jag skall erkänna att jag har väldigt lite att tillföra. Man kan ju tänka sig att det finns beskrivet i något protokoll från Drätselkammaren om de finns sparade. Om de finns är det säkert ett mastodontarbete.
Jag försöker ofta fundera på vilka andra som kan ha intresse av informationen. Vilka källor använder t ex. de som håller på med antikviteter? De kan kanske ge tips om var man skall leta. Släktforskning, kanske finns det beskrivet i någons personbeskrivning där man jobbat i företaget osv. Oavsett, jag är otroligt intresserad av vad du kommer fram till även om detta inte får en lösning. Jag står här och viftar med armarna och vill läsa :) !!!