Vaccinfabriken på Östunagatan, Boländerna

Vaccinfabriken på Östunagatanbaksidan på vaccinfabriken på Östunagatan

Längs med Östunagatan, bakom bryggeriet Holmen och Bil 3:an, ligger ett hus som ser ut som om det är på väg att rivas. Jag är inte helt säker på att man faktiskt skall riva det men det kändes ändå som det var läge att börja rota lite. Det visade sig att byggnaden hade en väldigt brokig historia. Jag hade önskat att jag hade kommit närmare huset för det brukar alltid finnas små kul saker att fotografera i gamla industribyggnader. Denna gång gick det inte för området är omgärdat av ett högt staket.

Byggnaden mot gatan uppfördes 1939  åt Uppsala läns hushållningssälskap, TBC-avdelningen. Här startade man en vaccinfabrik åt jordbruket. Arkitekten var en herre vid namn Olov Stylin. 1944 bygger man ett hisstorn på gårdssidan på fabriken.

1954 tar Riksglass över fabriken och man uppför då gavelbyggnaden till vänster om hisstornet (nedre bilden). Det framgår inte om man faktiskt tillverkar glass här eller om det bara fungerade som ett lager. Några år senare inrättas ett livsmedelslager i en del av byggnaden.

På 1980-talet fanns här kontor och kurslokaler och i gavelbyggnaden huserade en karateklubb. Det som saknas på mina bilder är en funkisgavel med runda hörn som stod framför hisstornet. Den uppfördes som kontor 1955 men är tydligen redan riven.

Den gula baracken på tomten som ni ser delar av uppfördes 1959 och byggdes om 1970. Det som är intressant är att på samma plats låg en barack som tillhörde Svenska Gummiforskningslaboratoriet. Den den skall ha funnits här redan 1944, under slutet av andra världskriget. Man hade länge försökt tillverka syntetiskt gummi eftersom vanligt gummi var en bristvara under kriget. Nu har jag ingen aning om denna lokal var en del i denna forskning men det var vår kände Uppsalaprofessor och nobelpristagare Theodor Svedberg gick i spetsen för denna verksamhet.

Ja vad säger ni? Med lite bakgrundsfakta tycker jag att det anonyma huset blev betydligt intressantare…

Huset på Google maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

11 kommentarer

  1. Karinsfotoblogg skriver:

    Absolut! Mycket intressant att få ta del av vår historia här i Uppsala.

    Trevlig helg!

  2. Scribo skriver:

    @Karinsfotoblogg Tack, jag tar ju inte lika fina foton som du så jag satsar på historia istället :)

  3. olsson skriver:

    jag kan ju dock säga att det där huset är mycket finare inutti eftersom att det är välldigt många ”graffare” som målat sina målningar där, princip alla väggar ;)

    gillar din blogg starkt!

  4. Scribo skriver:

    Hej Olsson. Det hade varit intressant att fotografera! Eftersom du tar upp ämnet så kanske du vet vart man hittar någon riktigt gamla old school målning, typ 70- 80 talet? Den här bloggen gillar allt som är gammalt. Jag blev faktiskt lite sorgsen när ladan som fungerat som en infartsspelare för tåget försvann med ”sacho * pust”. Jag undrar hur många som trodde att det var någon köpt reklam :)

  5. Theresa Weber-Qvarfort skriver:

    Hej!
    Det finns en målning i A-huset hos Tiundaskolan i Luthagen. Konstnären dokumenterade S:t Eriks historia. Vid den tiden hade man gott om plats och hela nedre korridoren löpte längs med huset. När man senare behövde flera klassrum målade man över med vit till konstnärens stora förskräckelsen och delade korridoren i flera klassrum. Tegeldetaljerna finns kvar, målningen finns under det vita. Skolan ska ju rivas är det bestämt!

  6. olsson skriver:

    hm..70 – 80 talet har jag faktiskt inte sett, den äldsta är från 90 talet. annars har jag sett gamla tags under broarna vid polishuset m.m

  7. Petra skriver:

    Tack, precis vad jag letade efter! Tror att huset har haft ett liv även på senare år när det officiellt varit övergivet.

  8. Petra skriver:

    (nu rivs det…)

  9. Scribo skriver:

    Ja det är tydligt att huset är på väg ner. En orange grävskopa hugger ner väggar i en rasande takt. Tråkigt men det var väl vad man kunde förvänta sig. Intressant vad som kommer att komma istället.

  10. Urban Renström skriver:

    Intressant. Min morbror drev Riksglass.

Trackbacks & Pingbacks

  1. dedicated virtual server

Lämna din kommentar