Broar över Fyrisån, Idunspången

den gröna Idunspången vid Fyrisvall

Idunspången har fått sitt namn efter kvarteret Idun på åns östra sida. Den lyftes på plats den 11 mars i år och öppnades för allmänheten den 23 juni. Namnet fastställdes av namngivningsnämnden den 24 augusti 2010.

Det mest kontroversiella med denna bro är väl ändå färgen. Den limegröna färgen skall vara anpassad till färgskalan på balkongerna i det nya bostadsområdet på Fyrisvallen. Personligen tycker jag det är trevligt och det lyfter den annars ganska tråkiga stålkonstruktionen. Uppsala har inte så mycket färglada byggnader och då kan man utan tvekan tillåta sig en klick här och där utan att det blir tivoli av det hela. En annan sak som skiljer ut bron är att den är bredare på mitten. Jag har inte lyckats lista ut om det bara är en designgrej eller om det finns någon djupare tanke bakom utformningen.

Balkoner på de nya husen vid Fyrisvall

En mycket debatterad sak är den strand man byggt alldeles bredvid bron och som inte är en strand. Kommunen säger att det bara liknar en strand och rekommenderar ingen att bada där. Nu verkar folk inte bry sig om att det är en låtsasstrand utan tycker det är trevligt med en strand och badar där ändå. Ni ser den på den översta bilden.

Slutligen vill jag visa en bild från dagen efter brolyftet. Tyvärr kunde jag inte vara på plats när det hände men så är det ibland.

Idunspangen håller på att monteras

Bron är så pass ny att de inte finns med på någon karta. Jag uppdaterar inlägget med en länk när det den dyker upp.

Detta är inlägg 29 i serien om broar över Fyrisån.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

2 kommentarer

  1. Jonas skriver:

    Vad kul med ett inlägg om denna bro, jag var med och byggde den. Firmans namn DEM-VERK Mek AB syns uppsatt på räcket på sista bilden. Jag blir alldeles nostalgisk av mig när jag tittar på bilden, särskilt som två av mina gamla kollegor är med på bild också. Nu bor jag själv i Uppsala numera (firman från Umeå) och har cyklat på den ett flertal gånger.

    Breddningen är en designgrej såvitt vi kunde förstå. Om man tittar på bron ovanifrån (svårt, men lättare på ritningarna) ser man att breddningen är förskjuten från mitten åt olika håll på båda sidorna. En annan sak som inte märks med blotta ögat är att botten av bron är krökt över mitten, dels på längden med brott i mitten för att öka hållfastheten och åt korta hållet för att vattnet ska rinna av.

    Kul att hitta ett inlägg om bron :)

Trackbacks & Pingbacks

  1. Alla broar över Fyrisån från Dannemorasjön till Flottsund - Scribo — perspektiv på närmiljön

Lämna din kommentar