Är kiosken på väg att försvinna?

Kiosker vid Svartbäcksgatan och S:t JohannesgatanKiosker vid Musikvägen och Ringgatan

Det verkar som kiosken som vi minns den är på väg bort och då menar jag den lilla kvartersnära byggnaden som levererade kvällstidningar och smågodis. Jag kan konstatera att de sakta men säkert minskar i antal och några nya hittar man inte ute i de nya bostadsområdena. Här har jag försökt fotografera några av dem och det ser ut som om de flesta är kvarlevor från 60- och 70-talet.

Frågan är om byggnaderna är värda att bevara eller om de kan rivas när verksamheten inte bär sig längre. Gamla bensinmackar brukar få uppmärksamhet men jag undrar om det någonsin kommer att startas någon ”kioskens vänner” här i Uppsala. Mig veterligen finns det bara en kiosk som har k-märkts och det är Sippans kiosk på Odenplan. Uppsalas kiosker är inte lika intressanta men kanske har de ett värde som minnesmärken över denna epok.

Jag som är uppväxt med kiosken tycker att det vore tråkigt om alla försvann. De väcker många glada minnen om femöreskolor och tablettaskar och om föräldrar som måste ut och handla kvällstidningen på julaftonskvällen.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

5 kommentarer

 1. sDsB skriver:

  Jag tycker det är synd att Johannesgrillen slutat servera sin lyxburgare. 450 kr kostade det, men då ingick äkta rysk kaviar och alkoholfri ”champagne”.

  När jag vinglade hem från Snerikes till mina studentrum öster om stan så undrade jag ofta om de lyckades sälja nån.

 2. Scribo skriver:

  Haha, det hade jag ingen aning om att de serverat. Kan man köpa skumpa på krogen och sedan be dom hälla ut den kan nog en och annan lyxburgare slinka ner. Om jag inte minns fel var det förbjudet att sälja rysk kaviar för några år sedan och då bör det ha varit svårt att göra någon lyxburgare.

 3. Ivan skriver:

  Jag kommer ihåg Vidars kiosk bredvid fyrisbadet det var en trevlig prick bra utbud på varor godis ????kvällstidningar ????

 4. Ivan skriver:

  Jag kommer ihåg Vidars kiosk bredvid fyrisbadet det var en trevlig prick bra utbud på varor godis ????kvällstidningar ????

 5. Christiansen skriver:

  Två kiosker som förgyllde tillvaron var Börje Hall, den gamla låga byggnaden, och Börje Tull vid Anderssons Shellmack. Båda på Börjegatan. Finns det några bilder på dessa så skulle jag bli glad.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar