Vallkarlsbron

wallkarlsbron-1689.jpg
”Wallkarlsbroon”. Karta över Säby by, Vassunda socken, 1689. LM

Som ni säkert vet är jag lite svag för gamla broar. När semestern var över och jag äntligen satte mig ner framför datorn kunde det inte ha startat på ett bättre sätt. Det tog inte lång tid innan jag ramlade över namnet ”Wallkarlsbroon” i en karta från 1689.

Det här var första gången jag tog mig en närmare titt på den gamla landsvägen (numera väg 255) mellan Uppsala Och Stockholm. Jag hade dock mina misstankar om att det kunde dyka upp något spännande längs med denna sträcka.

wallkarlsbron-1765.jpg
”Wallkarlsbron”. Karta över Säby by, Vassunda socken, 1765. LM

Tyvärr kunde jag inte gräva fram något matnyttigt om bron förutom ytterligare en karta från 1765. Efter det var det helt tomt på uppgifter, inget i kartbeskrivningarna och inget i Ortnamnsarkivets databas. Nå, det är inte första gången det händer.

vallkarlsbron.jpg

Jag misstänker att de flesta som passerar här inte har upptäckt att det finns en bro här. Jag kan faktiskt räkna in mig själv i den skaran ända fram tills förra veckan. Vid en närmare undersökning visade det sig att bron faktiskt är strax över 12 meter. Här finns det med andra ord gott om plats för Brantshammarsån.

vallkarlsbron-2.jpg

Eftersom det här är en bro (minsta spännvidd 2 meter) går det att ge den ett namn. Om någon känner sig manad att skicka in namnet Vallkarlsbron till Knivsta kommun så är ni välkomna. Det vore kul om man kunde återuppliva det gamla namnet och låta det bli officiellt.

Med V eller W? Jag har fått den uppfattningen att man oftast försöker använda den modernare stavningen med V om det inte gäller personnamn. Ordet vallkarl upplever jag som en personbeteckning men någon klok kan säkert reda ut det närmare.

Länk till platsen i Google Maps.

Länk till kartan över Säby by 1689.
Länk till kartan över Säby by 1765.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. tommyO skriver:

  Kul med gamla kartor o eftersom du gillar gamla stenbroar så har du kanske sett Kvarnbäcksbron?
  http://www.digitaltmuseum.se/things/stenvalvsbro-vid-kvarntorpsbcken-knivsta/S-UM/SAF1247?query=stenvalvsbro&search_context=1&count=54&pos=8
  bild från 1927. I Knivsta finns det ju ett annat Säby vid Säbysjö från vilken en bäck rann. Där fanns en kvarn och denna bro går inte över bäcken vad jag tror, utan det är nog järnvägsbron över bäcken. På Googel kan man ju kolla in direkt och det ser ut som att den är överfylld och vägen breddad. http://goo.gl/maps/UCTBt

 2. Maria Ekholm skriver:

  Tänk vad många gånger man åkt över den här bron, utan att veta att det var just en bro!

 3. Scribo skriver:

  Japp, jag blev själv väldigt förvånad när jag upptäckte det. Lustigt att det var en 1600-talskarta som upplyste mig om detta :)

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar