Cykelbro över Fyrisån

The Magere Brug

Som många kanske läst så planerar man att bygga två nya broar över Fyrisån. Den ena är en cykelbro i höjd med Parksnäckan. Bron skall bli en öppningsbar bro av Holländsk typ och det speciella med just denna sort är att motvikten är placeras ovanför vägbanan. Dessa broar är ovanliga i Sverige men som man kan förstå av namnet finns det ett annat land där de är gott om dem.

När jag letade efter bilder på brotypen så kunde jag konstatera att det finns många vackra broar men också några riktiga bojsänken. Det skall bli intressant att få se vad arkitekterna hittar på men själv hoppas jag på en nätt variant som inte inkräktar allt för mycket på årummet. Vid smala passagen räcker det med en klaff på ena sidan men jag undrar om inte det krävs två dvs. en på var sida om ån så att konstruktionen inte blir galet stor.

Bild från Wikimedia Commons (CC). The Magere Brug.
Foto av S Sepp.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

En kommentar

  1. Lars skriver:

    Den bron blir helt perfekt. Sätt upp den och gärna två. Skaffa en Holländsk vänort och försök få en firma där som levererar/lagar broar att montera delar till bron över Fyris i PR-syfte. Redan idag påminner Fyrisån i närheten av Kap lite om en kanalmiljö med båtar vid kajerna. I Amsterdam finns tolvhundra broar, i Uppsala något mer än tolv.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar