Kungsängsliljan är på väg, 18 maj 2013

kungsangslilja-20130417.jpg

Äntligen! Tänk att jag slutligen tog mig ut till Kungsängen i början av blomningen och inte som tidigare när det mesta passerat bästföredatum. Det är mycket roligare att tipsa om något som kommer istället för att berätta om något som redan skett. Igår hade bara ett fåtal liljor slagit ut och det fanns endast en lilja som stod tillräckligt nära för en bild. Blomningen har starta väldigt sent i år.

kungsangen-20130417.jpg

Jag måste förtydliga en sak. Det verkar nämligen som vissa har missförstått meningen med den utlagda spången. Den är till för att skydda blommorna och inte för att hålla besökare torrskodda. Det är alltså inget val man kan göra här. Ängen är ett naturreservat och det är meningen att besökarna skall gå på spången för att undvika att kliva på liljorna. Försök att komma ihåg detta.

kungsangen-hogvatten-2.jpgkungsangen-hogvatten-1.jpg

Om det är någon som undrar vad det är för marktyp här ute så kallas den fuktäng eller sidvallsäng. Kungsängen översvämmas med jämna mellanrum och bilderna här ovan tog jag för ganska exakt fyra veckor sedan.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

3 kommentarer

 1. Maria Ekholm skriver:

  Fantastisk blomma! Såg att de blommar ganska friskt uppe vid Vaksala kyrka, men då hade jag inte tid att stanna! Visst är det väl så att Kungsängsliljan är fridlyst enbart på Kungsängen? Jag har hört både och…

  Om man tänker på att det inte är länge sedan tjälen gick ur jorden och att vi hade sjöar lite här och där i Uppland, så är det så härligt att se dina jämförelsebilder! ”Man” glömmer fort och lätt….!

 2. Mira skriver:

  Så ljuvlig tid! Våra är också på gång.

 3. Bo skriver:

  Tack, nu vet jag vad det är för vacker ensam blomma jag såg på andra sidan ån, strax norr om kolonilotterna. Såg två stycken förra veckan.
  Det är fascinerande hur allting kom till liv i vår, det var ju tjäle tills den 14:e april. Se http://big.met.uu.se/rapport/klimatdata/DATA134/bildh13.gif

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar