God Jul 2013
God Jul!
Under julen skall man vara positiv men idag kände jag inte för det. Jag gick igenom några äldre bilder och blev påmind om hur Uppsala förändras. 99 av gångerna tycker jag att det är ok för jag vill att Uppsala skall utvecklas och växa men ibland blir det bara så fel
Jag tror inte våra beslutsfattare är onda, de silar mygg eller ser inte skogen för alla träden. Om de haft en känsla för Uppsala hade vi säkert sluppit förslag som vykortsstånd i Linnéträdgården, funkishotell i Odinslund eller enorma kotorskomlex vid Botaniska trädgården.
Ta till exempel frågan om Uppsalas siluett. Som ni vet har man bråkat om den i decennier. När det slutligen tas några beslut blir det oftast väldigt konstigt. Orsaken är helt enkelt att man inte vet vartifrån man skall titta (oavsett hur många konsulter man plockar in). En av de vackraste vyerna över Uppsala har man från Galgbacken. Slottet, Domkyrkan, Helga trefaldighets kyrkan och Gustavianum i en fin rad och avbildat av många konstnärer. Pang! där slog man upp polishuset, en 70-talskåk som lämnar mycket att önska.
Saken är den att det går att bygga i Uppsala, i massor. Problemet är bara att man hela tiden gör det enkelt för sig. Det som är riktigt obehagligt är att man dessutom tar våra arkeologer som gisslan. Om de inte hittar något så är det fritt fram att skövla. Uppsala är så mycket mer än det. Konstnärer och författare ha avbildat och skrivit om staden i hundratals år. Låt oss hitta guldklimparna även i detta och låt oss bygga en stad som tar vara på det.
Dela med andra:
kl. 18:22
God Jul Scribo. Må ditt sinne vändas till det positiva trots byggande och siluetter.
Tyvärr kan man väl inte polisanmäla polishuset… Men man kan gå till UNT:s Julnummer från 1943 och fördjupa sig i ”Ock det är samma stad” / kåserier kring några hamla uppsalavyer.
http://bookit.uppsala.se/services/servlets/services.servlets.ResourceDb?res_id=471&data_source=jdbc/bookit0 se sidan 10.
tyvärr är bilderna i dessa gamla inskannade nummer lite svarta o suddiga.
Ha det bra!
kl. 20:57
Mitt sinnelag ändrades så snart jag postat inlägget, det är dock ändå Jul :) Tack för tipset om den mycket trevlig artikeln. Bra läsning efter alldeles för mycket julmat. God Jul.
kl. 23:28
God fortsättning får jag väl önska dig och ett Gott nytt år med hopp om färre klåfingriga politiker och fler duktiga arkitekter.
kl. 4:45
Vet inte om man ens tar arekologerna som gisslan alla gånger. Har inte orkat hänga med i Fullerödebatten (eller -debaklet).
Men det jag har hört om det går ungefär ut på att man i E4-grävningarna stötte på spår av en bo-, handels- och verksamhetsplats äldre än Gamla Uppsala och som kan ha varit minst lika viktig under mångdubbelt längre tid; fast eftersom den såg ut att sträcka sig vidare under området för den planerade ”vikingaparken” (och kanske något mer) fattade man i strid med utgrävningsfynden ett _politiskt_ beslut att den inte gjorde det och schaktade skyndsamt undan jorden.
Med reservation för minnesfel i detaljer.
Fullerö ligger visserligen utanför stadsbebyggelsen, men det är samma kommun.
kl. 12:57
Hej!
Jag tycker också att det är synd när gamla fornlämningar och vackra hus förstörs. Jag är trots allt utbildad inom arkeologi och skulle vilja spara allt som är gammalt. Men så hade jag en gammal professor som kom med kloka ord om detta: visst ska man bevara det gamla, men man måste även få leva i nuet. Marken är full av gamla spår, och om man skulle spara dem alla skulle man inte kunna bo någonstans. Det måste ske en rimlig avvägning om vad man ska spara och vad man ska dokumentera på alla sätt och vis och sedan utveckla marken i enlighet med hur samhället utvecklas. Så gjorde också de människor som bodde i forntiden och under historisk tid – de återanvände platser som redan använts förr. En del platser utsattes för ren plundring, medan andra helt enkelt bara nyttjades för sitt passande läge, precis som människor gjorde före dem.
Sedan vet jag inte om det var rätt att gräva bort Gamla Uppsala-fynden. Gjort är gjort, och nu får vi en säkrare tåg- och bilväg där i stället.