Fjärrvärmeverket i norra Kvarngärdet

Uppsalas första fjärrvärmeverk i KvarngärdetFjärrvärmeverket ombyggt till kontor

Kommer ni ihåg fjärrvärmeverket i norra Kvarngärdet? Jag tyckte det var ett  fantastiskt hus när jag var liten. När man kom åkandes längs Tycho Hedéns väg kunde man se in genom de stora fönstren och beundra alla rör och maskiner som fanns där inne :)

Fjärrvärmeverket var det första i Uppsala och togs i drift 1962. Det skulle leverera värme till de nya bostäderna som man planerade att bygga i området. När kraftverket i Boländern kom igång flyttas distributionen dit och i början av 1980-talet stänger man fjärrvärmeverket.  Som ni ser är det numera ombyggt till kontor och innehåller bland annat folktandvård och vårdcentral. Nyttiga verksamheter men jag saknar rören.

Äldre bilden: fotograf och årtal okänt.

Huset på Google Maps.

Dela med andra:

Facebook  Twitter  Bloggy 

4 kommentarer

 1. Mohamed Omar skriver:

  Jag gick på Gränbyskolan och jag funderade alltid över Värmeverket. Hur det så ut på insidan, om någon arbetade där, osv? Det var på slutet av 80-talet. Finns det bilder från insidan?

 2. Scribo skriver:

  Tyvärr är det den enda bilden jag hittat, fotograferad på en utställning jag var på. Om man verkligen är ute efter bilder på gamla hus som är rivna eller förändrade är stadsarkivet rena guldgruvan. De har under decennier dokumenterat miljöer och byggnader som är på väg att försvinna. Sommaren har dock inte motiverat mig att gräva ner mig i något arkiv :)

 3. asfaltshemligheter skriver:

  Kul att du skriver om fjärrvärmeverket! Jag kommer väl ihåg byggnaden men fattade aldrig vad den användes till. Roligt bli påmind om inslag i stadsbilden som en gång var självklara men som nu har glömts bort.

 4. Leif Wahlström skriver:

  Värmeverket innehöll även ett s.k. ”korskopplingscentral” för televerket. Samma uppgifter som de små röda telestationerna har på landsbygden.

Trackbacks & Pingbacks

Lämna din kommentar