Tornerparken
I helgen tog jag mig en promenad runt slottet och försökte få några bilder på Tornerparken. Tänk, jag hade glömt hur lågt solen står så här års. Trots att klockan var tolv kändes det ändå som en tidig morgon.
Jag har faktiskt skrivit om Tornerparken i ett tidigare inlägg. Då hade jag inte rotat runt bland arkiven utan var mest förundrad över att en plats som denna saknade ett officiellt namn.
Beridarebanan söder om Uppsala slott.
Nu har jag tagit mig en närmare titt och det måste finnas fler än jag som tycker att ovanstående kartor är intressanta. Här ser ni beridarebana eller rännarbana, här benämnd ”Berijder Bahnen”, som låg söder om slottet. En plats för tornerspel och andra festligheter.
Kartorna saknar tyvärr årtal men det går ändå att placera dem någorlunda rätt i tiden. Detta går att avgör genom att titta på den övre kartan. Här hittar vi slottsträdgården vid Lugnet (nere i vänstra hörnet) som började planeras i slutet av 1630-talet. Däremot saknas trädgården som ligger väster om slottet, idag Botaniska trädgården. Den började anläggas i mitten på 1660-talet.
Riddare och tornerspel är kul men mina kunskaper i ämnet är obefintlig. Det lilla jag hittar på nätet är att Erik XIV skall ha uppfört en rännarbana söder om slottet i samband med sin kröning 1561. Om det är samma bana som vi ser på kartorna låter jag vara osagt.
Det finns även lite andra fakta som bör nämnas när man talar om Tornerparken. Den användes under lång tid av idrottsföreningen Thor. Föreningen bildades 1887 och det gör att parken kom att bli en av Sveriges första moderna idrottsplatser, av vissa kallad ”Thoran”.
Ett annat inofficiellt namn var ”Fängelseparken”. En av anledningarna till att man kom upp med ett nytt namn var att man tyckte detta var missvisande. Parken har en historia som är äldre än fängelset (uppfört 1862) och för att belysa detta valde man att ge den namnet Tornerparken.
Dela med andra:
kl. 13:11
Hej,
Jag är lite nyfiken på svartbäcken som tydligen ska rinna under husen mellan Mikaelskyrkan och Fyrisån. Du sitter inte inne på info om hur den rinner och hur de har gjort när de byggde husen ovanpå den?
Här är en aktuell notis om Svartbäcken:
http://www.unt.se/uppsala/svarta-backen-fargade-av-sig-1551125.aspx
kl. 22:02
Jag har faktiskt inte så stor koll på just bäcken även om jag läst en del om området. Den skall rinna i en kulvert och ansluts säkert till någon markdränering längre österut. Går man längre tillbaka var bäckens avvattningsområde ganska stort och nådde ända ut till Norra Kvarngärdet och gamla Uppsalagatan.
Själv skulle jag tycka det vore kul att höra en geologs förklaring till det svarta vattnet. Jag misstänker att det är en viss sorts lera i området.
kl. 22:47
Hej igen!
Jag håller med om att namnet Tornerparken passar bättre. Kommer Thor från ordet torner måntro? Jag som älskar historia, blev jätteförtjust i att det legat en beridarbana där. Nu måste jag dit och kolla själv!
Jag undrar också över alla vackra och spännande kartor, var hittar du dem? Jag brukar googla endel då jag försöker släktforska lite emellanåt men det ger ju inte så mycket!
Till sist en fråga rörande kloster i och runt Uppsala, har du någon koll på det? Är lite nyfiken för det ryktas sedan gammalt härute i Jumkil där jag bor, att här ska ha funnits ett kloster och att kyrkan ska ha byggts av ruinerna….
kl. 6:22
Hej Maria
Det var många frågor :) Ursprunget till namnet IF Thor vet jag inte men eftersom idrottsföreningen fortfarande är aktiv så går det ju att fråga dem. Man kan även haft guden Tor i tankarn när man namnsatte föreningen.
När det gäller kartorna har jag faktiskt skrivit ett helt inlägg om dessa. Upptäck din hembygd, Lantmäteriets historiska kartor.
Gamla kloster är ett intressant ämne men där har jag inte rotat runt så mycket. Vill du veta mer om Jumkil skulle jag kontakta Övre Jumkils hembygdsförening. Deras sajt innehåller dessutom mycket information http://www.ovrejumkil.se/
kl. 15:10
Tackar! Jag hittade mycket på Övre Jumkils sidan, känner några däruppe. Jag ska kolla upp lite mer om kloster här ute i obygden! Angående kartorna, just det inlägget har jag missat så nu har jag läst det ordentligt!
Kommer du ha bevakning på snötippar i år också?! Jag har följt den tippen som ligger vid Librobäck och det är en liten, liten hög kvar där men om det är bara grus vet jag inte. Vi får väl se om det blir någon snö i år men för eller senare så kommer den…..
kl. 21:48
I år blir det nog ingen snöhögsspaning. Jag tycker spänningen med den försvann när jag upptäckte att kommunen var där och rörde runt i den för att få den att smälta snabbare.
Det vore kul att hitta något annat att spana på men hitintills har jag inte kommit på något. Man vill ju att det skall vara oväntat och udda. Jag skall faktiskt erkänna att jag i somras tänkte se hur länge det tog för en nyasfalterad väg att gå från svart till grå men det blev aldrig mer än en idé. Jag misstänker att det var tur att jag inte fullföljde den tanken för då hade väl alla som läser den här bloggen trott att jag blivit galen :-D
kl. 17:27
Tornerspel och andra ryttarlekar var en självklar del av firandet av kungliga och högadliga högtider under den tidigmoderna perioden, till exempel kröningar och bröllop. Flera påkostade tornerspel hölls i Uppsala så länge kröningarna hölls i Domkyrkan. Man kan läsa mer om detta i boken Riddarlek och tornerspel från 1992 (red. Lena Rangström). Stallet mellan Tegelhagen och ruddammen är jag väldigt nyfiken på. Det fanns ju även Kungsstallet på gamla ärkebiskopsborgens grund. Det gick nog dock åt många stallplatser när hovet var samlat på slottet.
kl. 13:30
AnnaB: om du inte sett den redan så är denna karta ganska trevlig
http://app.ub.uu.se/epub/bildsok/bibrecord.cfm?bibid=4678
Registrerad som Peringskjölds 1719, men finns även under andra. Men man kan se ryttarbanan ganska detaljerat och stallet vid ruddammen och hela Uppsala är i ”fågelperspektiv” så man kan nästan vandra om kring i staden.